При близо 75% от хората се появяват затруднения с паметта

...
При близо 75% от хората се появяват затруднения с паметта
Коментари Харесай

Жените имат по-добра памет от мъжете

При близо 75% от хората се появяват усложнения с паметта с придвижване на възрастта и това се отдава на деменцията или заболяването на Алцхаймер. Според изследване на американски учени обаче се оказва, че при дамите вероятността да се проявят някои от тези причинители е в пъти по-малка. Въпреки че при нахлуване в менопауза те страдат от моментна загуба на паметта и „ мъглявина” на спомените, както и афазията и нарушената флуентност на изрече. Въпреки това обаче дамите не престават да демонстрират по-добра дарба да съхраняват спомените си даже и на междинна или преклонна възраст.



Изследователи от Бостън разкриват, че причина за това е самата менопауза и равнищата на половите хормони, които въздействат на съответни аспекти на паметта. Именно невроактивните трансмитери и половите хормони като естрадиола засягат ученето и паметта при дамите и лежат в основата на половите разлики в процеса на обучение и запаметяване.

Според резултатите дамите задминават мъжете във връзка с паметта, както и че в пременопауза и менопауза те имат по-добри когнитивни функционалности от тези в постменопауза. И всичко това е обвързано с равнищата на естрадиол. Когато по време на менопаузата той понижава, това рефлектира непосредствено върху хипокампа и по тази причина дамите съумяват все по-трудно да научат нещо за първи път или да извлекат информация от паметта си.

Въпреки това те не престават да поддържат и да консолидират дейно спомените си. Проучването е било извършено сред 212 мъже и дами на възраст сред 45-55 години. Екипът е сравнил осъществяването на задания, свързани с паметта въз основа на полови разлики, само че и въз основата на разнообразни стадии – преди, по време и след менопауза.
Източник: iwoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР