При близък контакт с болен грип можете да вземете противовирусен

...
При близък контакт с болен грип можете да вземете противовирусен
Коментари Харесай

Д-р Николова: При близък контакт с болен от грип вземете противовирусно лекарство

" При непосредствен контакт с болен грип можете да вземете противовирусен препарат. Дозата е профилактична, само че ще ви подсигурява, че няма да се разболеете ", уточни пред Нова тв общопрактикуващият доктор доктор Гергана Николова, член УС на Блгарскъия лекарски съюз. Тя акцентира, че при първи признаци не би трябвало да се приема антибиотик, защото той не работи при вирусни инфекции и посъветва пациентите да се тестват.

" Продължава самолечението, мой пациент беше пил 5 дни антибиотик без усъвършенстване. Когато направихме тест се оказа с грип А. Антибиотикът не работи на вируси ", предизвести персоналният доктор и напомни, че грипът има внезапно начало с висока температура, главоболие, болки в мускулите, в гърлото, суха кашлица и хрема.

Д-р Николова означи, че тази година към момента няма доста случаи на пневмония като затруднения от грипа в практиката си, само че посочи, че епидемията в София не е достигнала своя пик.

По думите ѝ част от болните имат стомашно неразположение, което е по-скоро типично за Коронавирус. " Но когато си изпил 10 медикамента, които самичък си си назначил, е обикновено е да имаш стомашни проблеми ", установи лекарката.

Според нея няма здравна логичност в прекъсването на профилактичната активност по време на грипна зараза, защото се пропуща моментът, когато би трябвало да бъдат сложени някои от имунизациите в имунизационния календар.

Тя регистрира доста добър резултат от програмата за безвъзмездни имунизации при възрастните против грип на пациенти над 65 години.

" От 100 сложени ваксини, единствено при един пациент установихме грип при тестване, само че той нямаше признаци, въпреки да е с съпътстващи болести ", сподели доктор Николова и съобщи, че и в този момент не е късно да се сложи противогрипна ваксина.

Общопрактикуващият доктор напомни, че за децата над 2 години има противогрипни ваксини под формата на капки.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР