При банкнотите с лика на кралица Елизабет Втора, понеже се

...
При банкнотите с лика на кралица Елизабет Втора, понеже се
Коментари Харесай

С 50 лева скача цената на златната монета с лика на Елизабет II в деня на смъртта ѝ

При банкнотите с лика на кралица Елизабет Втора, тъй като се изтеглят от послание, се чака след време да има повишаване, разяснява в изявление за Българска телеграфна агенция Иван Данов, секретар на Софийското нумизматично сдружение. Разменните монети с нейния лик обаче по-скоро няма да нарастнат, тъй като са в милиони тираж, уточни той.

Стойността на банкноти ще пораства, само че в случай че са в нециркулирало положение. Ако са такива, които са минали през магазини, през всякакви джобове, сгъвани и така нататък, няма да имат огромна стойност, разяснява Данов. Затова той посъветва искащите да се снабдят с паунди с лика на починалата кралица, да ги купят от банка и да са чисто нови.

Със сигурност с течение на времето по-скъпа ще става и златна монета - суверен, отдаден на кралица Елизабет Втора и 70-годишния ѝ празник на престола, сподели още нумизматът. Той уточни, че суверенът се сече всяка година. " До предходната година гърбът на монетата - реверсът, съставлява по какъв начин Свети Георги убива змея. Но тази година за първи път, тъй като се навършват 70 години от възкачването на кралицата на трона, реверсът на монетата не е с лика на Свети Георги ", изясни Иван Данов.

В деня на оповестяването на кончината на кралица Елизабет Втора тукашни търговци, които търгуват публично със златни монети и си имат магазини, покачиха с още 50 лв. цената на тази монета, уточни секретарят на Софийското нумизматично сдружение. По думите му сега такава монета коства към 950-1000 лв.. Все отново се има поради, че това е 8-грамова монета и е 22 карата злато, посочи той. " Така че тази монета сигурно с течение на времето ще става все по-скъпа и по-скъпа ", предвижда нумизматът.

Проверка на Българска телеграфна агенция сподели, че в български онлайн магазини към момента може да се откри английски златен суверен от 2022 година с сегашен портрет на кралица Елизабет Втора на лицевата страна и друга интерпретация на герба на противоположната страна, което съгласно даденото изложение съставлява рядка смяна в реверса на монетата по случай юбилея. Поръчката се извършва в период от няколко седмици.

Суверените са английският отговор на наполеоните, описа Иван Данов. А другояче има монети, които са по този начин наречените капиталови. Това са монети, които нищо че са остарели, цената им зависи от цената на златото, уточни той. Златото е като валса - две крачки напред, след това върне една крачка обратно, само че е единствено една, след това отново е две крачки напред, разяснява нумизматът. Преди 20 години първата златна монета, която си купих, беше суверен и струваше 80 лв., а в този момент е 850 лв., даде образец той.

Нумизматите чакат още тази година да бъде отсечен суверен с лика на новия крал Чарлз Трети.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР