При атаката на 4 април в Сирия е използван отровен

...
При атаката на 4 април в Сирия е използван отровен
Коментари Харесай

Експерти потвърждават: През април в Сирия е бил използван зарин

При офанзивата на 4 април в Сирия е употребен токсичен газ зарин, потвърдиха специалистите от интернационалната Организация за възбрана на химическите оръжия (ОЗХО) в отчет от следствието си.

Същото умозаключение беше оповестено и при инспекция още в края на април.

„ Голям брой хора, някои от които са умряли, са били изложени на зарин или вещество от рода на зарина”, се споделя в този конфиденциален отчет, с фрагменти от който Агенция Франс Прес разполага.

Резултатът от това следствие ще послужи за база на взаимната комисия на Организация на обединените нации и ОЗХО, която би трябвало да откри дали силите на сирийския режим са виновни за химическото нахлуване против град Хан Шейхун на 4 април.

Жертва на офанзивата станаха 87 души, измежду които доста деца. Западът упрекна за нея режима на Башар Асад. Сирийският президент, подкрепян от съюзническа Русия, отхвърли обвиняванията.

Според задачата на ОЗХО характерностите на разпространение на газа „ подхождат единствено на зарин, употребен като химическо оръжие”.

В отговор на офанзивата американският президент Доналд Тръмп подреди нахлуване с ракети „ Томахок” против сирийската военновъздушна база Шайрат в нощта против 7 април.

Съвместната комисия на Организация на обединените нации и ОЗХО към този момент откри, че силите на сирийския режим са направили офанзиви с хлор през 2014 и 2015 година Тя счита също, че през 2015 година групировката „ Ислямска държава” е употребила газ иприт.

В понеделник Тръмп предизвести режима на Асад да не прави повече химически офанзива. Министърът на защитата Джим Матис увери през вчерашния ден, че предизвестието е било признато съществено.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР