При археологически разкопки в района на град Чатак, окръг Ван,

...
При археологически разкопки в района на град Чатак, окръг Ван,
Коментари Харесай

Открити са следи от мозъчни операции при разкопки на некропол на 3200 г.

При археологически разкопки в региона на град Чатак, окръг Ван, Източна Турция бяха открити 400 скелета, като по 30 черепа има следи от мозъчна интервенция , съобщи Анадолската организация (АА) за Българска телеграфна агенция според съглашението за продан на информация сред двете организации. 

Разкопките не престават в региона на некропола, който е на 3200 години. Некрополът бе открит по време на повърхностни изследвания преди две години в Кания Бекан в квартала Узунтекне. Разкопките се реализират под управлението на дирекцията на музея във Ван и под научното управление на Гулан Аяз от археологическия отдел на университета „ Ван Юзюнджу Йъл “ с поддръжката на Генералната дирекция за културно завещание, музеи и община Ван.  

TID: Traces of 'brain surgery' are found on skeletons in necropolis area in eastern Türkiye -
— THE INTEL DROP (@the_inteldrop)
В некропола на Кания Бекан бяха идентифицираха три стаи с каменни стени и четири зидани гроба.

По 30 от откритите в гробниците към 400 човешки скелета има следи от мозъчни интервенции (трепанации).  

Пред Анадолската организация Гулан Аяз сподели, че от 2021 година организират повърхностни изследвания в центъра на града и регионите Геваш, Бахчесарай и Чатак. Той описа за откриването на 7 гробници, които разкриват погребалните обичаи от времето на желязната ера , в това число 3 дромос камери и 4 зидани гроба.

Аяз добави, че екипът е разпознал голям брой погребения, при които е оставена храна и декоративни предмети. Открити са и скелети на хора, заровени дружно с кучета.

„ Открихме антропологично значими доказателства. “ 

Archaeologists discover traces of brain surgery on the skulls of 30 out of the 400 skeletons unearthed during the excavation in the Çatak district of Van's necropolis
— DAILY SABAH (@DailySabah)
Доцент Хакан Йълмаз от археологическия отдел на университета „ Ван Юзюнджу Йъл “ сподели, че са достигнали до антропологично значими открития през последните три години.

Той заяви, че са открити почти 30 черепа, по които има следи от хирургическа намеса . Черепите са открити в 7 гробници в некропола.

Йълмаз сподели, че при разкопките в некропола са разпознати разнообразни способи за хирургия на черепа, употребявани в древността, в това число набраздяване, рязане, продупчване и остъргване . Тези четири техники са доста значими и приказват за минало неврологично заболяване или зараза в района.

Чрез тези способи хората са претърпявали сполучливи интервенции с равнище на възобновяване от 60%.

Йълмаз сподели, че некрополът е „ неповторим “ за Турция с множеството мозъчни интервенции и демонстрира грижите, полагани за пациентите. Процедурите нормално са осъществявани в дясната, лявата или в задната част на черепа.

„ Костите, открити в гробниците, ще бъдат подложени на обстоен лабораторен обзор. Антропологичните разбори ще дефинират възрастта и пола, а по-късно ще бъдат направени и изследвания за болести, които засягат и костите. Изследването на устата и зъбите ще разкрие питателните привички, както и ще бъдат проучени болесттите в ранна и детска възраст “, акцентира Йълмаз.



По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР