При археологически разкопки в Ирак е открита древна крилата скулптура.

...
При археологически разкопки в Ирак е открита древна крилата скулптура.
Коментари Харесай

Откриха запазена огромна древна скулптура на митично същество в Ирак

При археологически разкопки в Ирак е открита антична крилата статуя. Миналия месец eкип от иракско-френски археолози са разкрили тялото на крилата Ламасу статуя наоколо до село Хосабад, Северен Ирак. Това митично създание - полубик, полуорел и в миналото с глава на човек , е светиня датираща от VIII в. пр.н.е. Въпреки големите си размери, скулптурата е съвсем непокътната.

Много от скъпите релефи, изобразяващи богове, митични зверове и царе, са разрушени и превърнати в отломки от бойци на групировката " Ислямска страна " . Поради тези нападения през 90-те години иракската войска основава тактика за избавяне на антиките, която включва всички монументи и артефакти да бъдат " заровени " подземен . Години по-късно археолози от целия свят работят дружно, с цел да ги открият още веднъж.
 Lamasu Heda Iraq Old Photo Снимкам, направена на главата на скулптурата при откриването и през май 1990 година
Намирането на крилатата Ламасу статуя в Северен Ирак е от голямо историческо значение. Това по едно и също време неповторимо и загадъчно творение съчетава чертите на бика, орела и индивида. Изработката и изображението му са впечатляващи, като акцентират високото равнище на умения и творчество на античните цивилизации.

Тези създания в миналото охранявали вратите на античните градове и били знак на мощта и отбраната в цялата Асирийската империя.

" Главата на ламасу е била отрязана, открадната и открита през 90-те години от митницата в Багдад. Мисля, че в този момент главата се намира в Багдадския музей. Останалата част от тялото е открита тук и е в чудесно положение ", споделя Паскал Бутерлен, професор по археология в Парижкия университет Сорбона.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР