При ареста на Десислава Иванчева новият антикорупционен орган не е

...
При ареста на Десислава Иванчева новият антикорупционен орган не е
Коментари Харесай

КПКОНПИ: Фандъкова няма общо със случая Иванчева

При ареста на Десислава Иванчева новият антикорупционен орган не е имал никакви пропуски. Това съобщи новоизбраният зам.-председател на Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добито имущество (КПКОНПИ) Антон Славчев пред Канал 3.

„ По отношение на работата на нашата конструкция, мога самоуверено да заявя, че работата бе свършена съвършено. Действията по преброяването на сумата, по персоналния обиск са напълно в компетентността на прокуратурата. При сходен случай, при който има намесено и второ лице постанова проверяващите органи да извършат доста точно и деликатно своите дейности.

По отношение на задържането – то е част от една профилирана интервенция, в която вземат участие органи на Министерство на вътрешните работи, органи на КПКОНПИ и органи на прокуратурата. Всяко едно звено извърши безупречно дейностите, които са по закон. Оперативно-издирвателната активност беше осъществена от нас, дейностите по задържането – от чиновниците на Министерство на вътрешните работи, дейностите по следствието – от органите на прокуратурата”, изясни зам.-шефът на антикорупционния орган.

Антон Славчев разяснява и изтеклото хипотетично СРС, при което се намесва името на столичния кмет Йорданка Фандъкова и при което медиаторът Петко Дюлгеров изяснява на Десислава Иванчева, че би трябвало да вземе рушвет, „ с цел да не се карат с кметицата”.

„ Всичките мероприятия, които бяха извършени, се предоставиха на прокуратурата. Прокуратурата, когато се гледаха ограниченията за неотклонение, даде опция на бранителите на госпожа Иванчева и другите две обвинени лица, да се срещнат с всички материали. Ако имаше такова нещо, което в този момент излиза в някои уеб сайтове, бранителите и обвинените лица първи щяха да го извадят. Това, което се пробва да се прокара в пространството, че надали не е зает и кметът на София, изрично не дава отговор на истината”, разгласи Славчев.

Той изрази и персоналното си мнение за това дали събраните доказателства против Десислава Иванчева ще са задоволителни за неоправдателна присъда.

„ Случаят е оптимално добре отработен. И персонално мое мнение е, че повече доказателства не биха могли да се съберат при по този начин стеклите се условия. Смятам, че самите решения на съда при гледането на ограниченията за неотклонение ми дава увещание, че сме си свършили добре работата”, сподели още Славчев.

Славчев разяснява опасенията, че антикорупционната комисия може да се трансформира и в инструмент за политически напън против избрани лица и кръгове.

„ За тези, които не спят умерено и се будят обезпокоително – това е възприятие за тези, които са направили нещо. Ние се водим първо от това дейностите ни да бъдат законосъобразни. Няма да се съобразяваме дали едно лице има политическа обязаност или няма. Ние ще се съобразяваме напълно със закона. Ако лицето е направило непозволени дейности и ние съберем данни за това, то тези данни ще бъдат предоставени на съответните органи”, съобщи Антон Славчев.

Като някогашен началник на звеното против корупцията в ДАНС, Антон Славчев изрази мнение, че към момента има неща, които може да бъдат допълнени в закона и с които да се разширят някои пълномощия на КПКОПИ – най-много във връзка с приключване на информация, защото все още се постанова комисията да работи с огромен кръг от други служби, а съгласно него това би трябвало да се прави с стеснен брой хора.

Той бе безапелационен, че ще има още акции, само че не пожела да посочи по кое време – дали ще бъдат скоро или не чак толкоз.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР