При анулиране на пътуване от страх не може да върнем

...
При анулиране на пътуване от страх не може да върнем
Коментари Харесай

Родните туристи притеснени да пътуват до Египет и Йордания

При отменяне на пътешестване от боязън не може да върнем парите, предизвестиха туроператори

Заради събитията в Израел туристите са разтревожени за пътуванията си и до Египет и Йордания. 

„ Няма проблеми за реализирането на пътувания до Египет и Йордания и в тези случаи, в случай че екскурзиантът се откаже самичък от пътуването си, то тогава работят клаузите по контракта с туроператора “, уточни пред БНР Павлина Илиева от Обединение „ Бъдеще за туризъм “. Тя акцентира, че за анулираните пътувания до Израел туристите имат право да получат парите си назад, да запишат друга екскурзия или да получат ваучер. Срокът е до 1 година.

„ Наблюдаваме голямо количество хора, които се обаждат по отношение на Йордания и Египет. Там следим съществено ситуацията. В момента в двете страни обстановката е спокойна и не е наранена от това, което се случва в Израел, което значи, че в случай че някой екскурзиант се откаже заради боязън, то по контракт ще работят изискванията и клаузите на договра, т.е. ще бъде отвод от пътуването. Разбирам страха на хората, само че да имат поради, че важат клаузите по контракта. Ако е наближило пътуването, то няма по какъв начин да се възстановят суми по него. Ние нямаме учредения да прекратим веригата и договорите, които сме сключили с отсрещните страни “.  

В същото време Министерството на външните работи (МВнР) моли да се заобикаля визитата на региони в Йордания, в които се организират демонстрации и има огромно скупчване на хора по отношение на последната ескалация на израелско-палестинския спор от октомври 2023 година

В Хашемитско кралство Йордания се следят всеобщи митинги в поддръжка на палестинската национална идея. Такива се провеждат главно в столицата Аман, градовете Зарка, Ирбид и Русейфа, както и в обитаеми места от северозападната част на страната. Следва да се заобикалят туристически визити на граничните с Израел и Западния бряг райони и гореизброените градове. В столицата да не се посещават регионите на Стария град (т.н. Даунтаун) и джамиите „ Ал-Хусейни “ в Стария град и „ Ал-Калути “ в кв. " Ал-Рабиах ". Силите за сигурност и публичен ред взимат нужните ограничения за мирното протичане на демонстрациите, само че следва да се демонстрира нараснала зоркост, предизвестяват от Министерство на външните работи. В случай на прекосяване на групи от Израел в Йордания, те би трябвало да провеждат авансово рейс, който да ги чака от йорданската страна на границата, изясняват от външното ни министерство.

Туристите от Израел са на 4-то място по брой регистрации с най-малко една нощувка у нас от януари до юни тази година - малко над 82 хиляди, като бележат растеж по отношение на същия интервал на предходната година с 64%. През предходната година те са били повече от 152 хиляди, като за съпоставяне през 2019 година - преди пандемията, те са били близо 200 хиляди.

9 485 български жители са пътували до Израел през предходната година по данни на Националния статистически институт.

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР