При американски удар с дрон в Афганистан този уикенд бе

...
При американски удар с дрон в Афганистан този уикенд бе
Коментари Харесай

Кой беше Айман Аз-Зауахири и защо САЩ го убиха?

При американски удар с дрон в Афганистан този уикенд бе погубен Айман Аз-Зауахири, който оказа помощ на Осама бин Ладен да възнамерява офанзивите против Съединени американски щати от 11 септември 2001 година и способства за оцеляването и разрастването на " Ал-Каида " в годините след нападението. С намирането и елиминирането на Аз-Зауахири Съединени американски щати направиха по този начин, че Афганистан, който е под ръководството на талибаните, повече в никакъв случай няма да се трансформира в база за офанзиви против останалия свят, каквато беше през 2001 година, съобщи президентът Джо Байдън.

Да си напомним историята на водача на " Ал- Каида ", който Съединени американски щати преследваха в продължение на 21 години след офанзивите от 11 септември, които съществено трансформираха Америка и връзките ѝ с останалия свят.

Кой беше Айман Аз-Зауахири?

Американците, които претърпяха офанзивите от 11 септември, може и да не си спомнят името на Аз-Зауахири, само че мнозина разпознават лицето му, макар че от този момент минаха две десетилетия: човек с очила, леко ухилен, който непроменяемо се появяваше на фотоси дружно с Осама бин Ладен, с който са възнамерявали удара против Съединените щати.

Аз-Зауахири, египтянин по народност, се ражда на 19 юни 1951 година в заможно семейство, което живее в умерено зелено предградие на Кайро. Той от дребен съблюдава религиозните правила и става почитател на коренно течение в сунитския ислям, повлияно от концепциите за ислямско възобновление и промяна на държавното управление на Египет и на държавните управления на останалите арабски страни с форма на ръководство, основана на строга интерпретация на исляма.

На млади години Аз - Зауахири работи като очен хирург, само че също по този начин пътува из Централна Азия и Близкия изток. При обиколките си става очевидец на войната сред афганистанците и руските окупатори и се среща с младия саудитец Осама бин Ладен и с други арабски деятели, които се посвещават на идеята за прогонване на руските войски от Афганистан.

Той е един от стотиците деятели, които са хванати и подложени на мъчения в египетски затвори, откакто президентът Ануар Садат е погубен през 1981 година от ислямски фундаменталисти. Биографите му настояват, че претърпяното в пандиза е асъдействало за още по-голямото му радикализиране. Седем години по-късно Аз Зауахири участва на основаването на " Ал - Каида " от Осама бин Ладен.

Аз- Зауахири слива личната си екстремистка организация, основана в Египет, с " Ал Каида ". Поставя в услуга на " Ал Каида " организационните си качества и опит (като да вземем за пример по какъв начин се работи в конспиративност в Египет и по какъв начин да се укриваш от египетските разследващи служби), от които групировката се възползва при основаването на кафези от почитатели и при планирането на удари по света.

Защо беше значим Аз - Зауахири?

След като години наред без доста звук основава екипа от атентатори, намира средствата и изготвя проектите за 11 септември, Аз Зауахири трансформира " Ал Каида " във водеща организация в региона на границата сред Афганистан и Пакистан и става висш началник на клонове на групировката в Ирак, Азия, Йемен и другаде. " Ал Каида " се придържа към веруюто си, че би трябвало да нападна както околните си, по този начин и далечните си врагове и след 11 септември прави серия от набези: в Бали, Момбаса, Рияд, Джакарта, Истанбул, Мадрид, Лондон и на други места. Атаките в Лондон през 2005 година, при които са убити 52 души, бяха едно от последните кървави набези на " Ал Каида " в западна страна. Съединени американски щати и други страни започнаха офанзиви с дронове, контраатаки и ракетни удари, при които бяха убити бойци, свързани с " Ал Каида ", и с помощта на които мрежата ѝ бе отчасти унищожена.

Как бе погубен той?

Когато слънцето изгряло в неделя, Аз - Зауахири излязъл на балкона на къща в афганистанската столица Кабул. Изглежда останал дълго време на балкона, разузнаването на Съединени американски щати било забелязало, че постоянно го прави. Същия ден американски дрон изстрелял две ракети " Хелфайър " по водача на " Ал Каида ", застанал на на балкона, оповестиха американски представители, които желаеха да останат анонимни, защото не им е позволено да дават информация за удара.

От известно време имаше съмнения, че Аз Зауахири е в Афганистан, споделят анализатори. Американски представители научили тази година, че неотдавна брачната половинка на Аз -Зауахири и други членове на фамилията му се преместили в обезопасена къща в Кабул. Скоро в къщата се нанесъл и самият Аз - Зауахири, оповестиха високопоставените представители на държавното управление.

Американски чиновници, както и хора на най-високи постове в Съединени американски щати, няколко месеца събирали информация, с цел да се уверят, че това в действителност е Аз -Зауахири и възнамерявали удара против него, като взели поради съдбовния му табиет да стои самичък на този балкон.

Какво значи убийството на Аз Зауахири за " Ал Каида "?

Зависи кой от ръководителите на " Ал Каида " ще стане негов правоприемник. След десетилетия на удари на Съединени американски щати и други страни претендентите няма да са доста. Експертът по въпросите, свързани с " Ал Каида ", Али Суфан счита, че един от тях ще е египтянинът Сайф ал Адeл, от който Западът се опасява. Той е почитан в организацията, има огромен опит и харизмата му може да накара част от хората, напуснали " Ал Каида ", с цел да се причислят към други организации, да се върнат в нея.

Като цяло обаче " Ал Каида " в този момент е изправена пред рецесия, обвързвана с въпроса кой ще бъде идващият ѝ водач, и пред турбулентно бъдеще, в което ще продължи съперничеството ѝ с други екстремистки организации, появили се след 11 септември, които се отличават с огромна настъпателност и също работят в Афганистан.

Чарлс Листър, различен специалист по екстремистки организации, написа след убийството на Аз Зауахири, че понастоящем природата и разпространяването на споровете в Близкия изток, Африка и Южна Азия благоприятстват по-скоро джихадистките организации, които работят на локално равнище, а не тези, които са световно насочени.

Следващият водач на " Ал Каида " ще би трябвало да се потвърди пред " самоуверените съидейници, които все по-открито се опълчват на концепцията за централно управление, което считат за откъснато от спорове, вилнеещи на хиляди километра от него ", посочи Листър.

Талибаните знаели ли са, че Аз -Зауахири е в Афганистан?

Няма никакво подозрение, че са знаели, обявиха американски представители. Вчера не стана ясно от кой момент Аз - Зауахири е бил в Афганистан, само че слуховете са, че той е прекарал там известно време, споделя Асфандияр Мир, специалист по въпросите на Централна Азия от американския Институт по въпросите на мира. И освен това: къщата, в която Аз Зауахири е живеел със фамилията си, е благосъстоятелност на непосредствен асистент на талибанския водач Сираджудин Хакани, сподели почитан представител на американското разузнаване.

Възможно е някой от талибаните да е предал Аз Зауахири и фамилията му на Съединени американски щати или на друга непозната мощ. Талибанското държавно управление обаче е отговорно за това, че през 90-те години приюти водачите на " Ал Каида " и им разреши да изготвят проекта за офанзивите от 11 септември, станала причина за 20-годишната война, която Съединени американски щати водиха в Афганистан. Тревогите след гибелта на Аз Зауахири в Кабул са, че, тъкмо както се притесняваше Западът, талибаните още веднъж дават заслон на екстремистки организации в Афганистан, откакто Съединени американски щати се изтеглиха оттова.

Източник: Българска телеграфна агенция
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР