При 98% преброени бюлетини в Унгария, Виктор Орбан, който е

...
При 98% преброени бюлетини в Унгария, Виктор Орбан, който е
Коментари Харесай

Виктор Орбан остава на върха на управлението в Унгария

При 98% преброени бюлетини в Унгария, Виктор Орбан, който е на власт от 2010 година, печели нова, четвърта подред и още по-убедителна победа. Неговата дясна партия " Фидес " печели 53% от гласовете и ще има 135 места от 199 места Народното събрание. Опозиционната коалиция " Обединени за Унгария ", водена от Петер Марки-Зай остана с 56 депутатски места. Регистрирана е доста висока изборна интензивност - съвсем 69%.

Виктор Орбан въодушевено поздрави последователите си.

Спечелихме голяма победа, която може да се види даже от Луната, а сигурно от Брюксел, сподели министър председателят, прочут с сложните си връзки с Европейския съюз.

Той уточни провокациите, които му предстоят.

" Сега, би трябвало да се борим с най-големите сили, лявото крило вкъщи, интернационалното ляво крило, бюрократите в Брюксел, всички организации от империята на Сорос, интернационалните мейнстрийм медии и най-после украинския президент. Никога не сме имали толкоз доста съперници ", съобщи Орбан.

Орбан завоюва, макар че за първи път шест партии от унгарската съпротива се сплотиха против него. Избирателите виждат разнообразни аргументи за триумфа му. За мнозина той е поръчител за това Унгария да остане вън от войната в Украйна.

" Очевидно руснаците и Украйна имат доста общо с това, Виктор Орбан сподели, че няма да позволи маджарски фамилии да изпращат синовете си на фронта, тъй че това е значим фактор ", счита Силвия Керези.

" Ние сме пенсионери и напоследък ни дадоха доста бонуси, от 13-та пенсия до нарастване на пенсиите, а това увеличи стандарта на живот на доста хора ", счита Миклош Амбрус.

" Фидес " и техните съдружници - християндемократите ще продължат да разполагат с болшинство в Народното събрание.

" Трябва да признаем обстоятелството, че тези избори са извоювани от пропагандата, а не от честността ", съобщи Петер Марки-Зай, водач на опозицията в Унгария.

Орбан евентуално ще продължи да отхвърля всевъзможни енергийни наказания на Евросъюза против Русия, с аргумента, че те ще разрушат стопанската система, чийто напредък към този момент се забави поради последствията от войната в Украйна. Той обаче ще би трябвало да се бори с Брюксел и поради замразеното утвърждение на средствата за възобновяване, които бихи могли да балансират унгарския бюджет.

Евросъюзът счита, че " Фидес " е подкопала демократичните институции в Унгария. За 12-те си години на власт Орбан пренаписа конституцията, попълни висшите съдилища със свои доверени хора и промени изборната система в своя полза, означават наблюдаващите.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР