При 6 претърсвания и изземвания на територията на Пловдив, Карлово

...
При 6 претърсвания и изземвания на територията на Пловдив, Карлово
Коментари Харесай

Намереният в Пловдив и областта америций можел да се използва за мръсни бомби

При 6 претърсвания и изземвания на територията на Пловдив, Карлово и вилната зона към града и селата Първенец и Калековец са открити 80 плочки америций – изотоп, представляващ източник на йонизиращо излъчване. Част от тях са открити в автомобил в Пловдив. Притежателите им са ги държали без съответното позволение, което е рисково за здравето на доста хора. По първични данни са имали желание да ги продадат на цена от 5000 евро за плочка. Това заяви наблюдаващият делото прокурор Славена Костова. Тя акцентира, че не се касае за инцидентна незаконна активност, а продължавано предложение на тези плочки.

Повдигнати са обвиняване на двама души – на 61 и 63 години, шефове на търговски сдружения. Първоначално са били арестувани четирима. По думите на наблюдаващата прокурорка в деня на акцията притежателите на плочките е допустимо да са търсели евентуален покупател. Предстои държавното обвиняване да изиска от съда непрекъснатото задържане на двамата мъже.

Намереният америций може да се употребява за производството на мръсни бомби – устройства, съчетаващи стандартен експлозив и източник на йонизиращо излъчване. Инициирането на гърмеж от такова устройство би могло да аргументи човешки жертви, увреждане на здравето на доста хора и радиоактивно замърсяване, уточни шефът на ДАНС Пламен Тончев. Иззетите плочки са предадени на дружество за предпазване на радиоактивни боклуци.

По думите му полевите измервания с уреди за радиационен надзор са открили оптимални стойности на мощ на дозата, които са в порядъка на към 30 микросиверта на час. „ Измерените стойности надвишават над 430 пъти нормата на естествения радиационен гама-фонд на територията на България “, съобщи още Тончев. Той успокои, че измерванията са правени на доста малко разстояние към плочките, като на метър от тях стойностите са естествени.

„ При задържането и извеждането на радиоактивните изотопи от автомобила и тяхното превозване сътрудниците от пожарната започнаха съвършени и професионални дейности, с които не позволиха предпоставки за увреждане живота и здравето на хората “, съобщи вътрешният министър Атанас Илков и благодари на огнеборците.

Радиоактивните изотопи са открити при почнала през вчерашния ден секретна интервенция на Окръжна прокуратура – Пловдив, Министерство на вътрешните работи и Държавна организация „ Национална сигурност “, която продължава и през днешния ден.

„ През територията на България и в организация „ Митници “ няма митнически артикули, които да са обмитявани с предопределение за Сирия и Ливан “, сподели министър Илков. От Министерство на вътрешните работи и ДАНС бяха безапелационни, че инспекциите водят до заключението, че страната ни не може да бъде замесвана в придвижването на взривенте пейджъри. Не е завършило към момента и вътрешното следствие по случая с пловдивския служител на реда, убит от 7-годишния си наследник.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР