При 30% ваксинирани напълно, 700 000 с бустерна доза и

...
При 30% ваксинирани напълно, 700 000 с бустерна доза и
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: Може би постигнахме колективен имунитет


" При 30% имунизирани изцяло, 700 000 с бустерна доза и огромен % имунизирани, при 50% ваксинирани в столицата, може би сме постигнали един много добър групов имунитет ".

Това сподели в изявление за БНР проф. Тодор Кантарджиев, някогашен шеф на Националния център по заразни паразитни заболявания, в този момент консултант на Столична община по здравните въпроси. Той обаче посочи, че не би трябвало да забравяме, че коронавирусът съществува и опасността за здравето продължава.

Освен понижаване на новите случаи цяла седмица се следи и понижаване на броя на смъртните случаи, а данните сочат, че в областите, в които имунизационното покритие е по-голямо, смъртността е по-ниска, означи Кантарджиев.

" Омикрон " мина през огромна част от българското население. Хората с бустер го прекараха по-леко, за децата също се потвърди, че по-леко боледуват този вид ", изясни той.

Според него е печален факт, че сега се слагат най-вече бустерни дози и доста дребен % първа доза ваксина. По думите му ще имаме умерено лято, което бихме могли да използваме, с цел да се предпазим с ваксина и да сме готови за есента.

" Да не позволяваме грешката от предишното лято и по тази причина предлагам през това лято първа доза да си слагат неимунизираните, преболедувалите и с хроничните болести хора. И да помним една от поуките от тази пандемия - маските пазят ", сподели проф. Кантарджиев.

Според него има доста дребна възможност от нова разновидност на " Омикрон " в бъдеще, в случай че не настъпи генетично изменение, водещо до имунно бягство на " Омикрон ".

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР