При 30 на сто ваксинирани напълно, 700 000 с бустерна

...
При 30 на сто ваксинирани напълно, 700 000 с бустерна
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: Може би вече имаме доста добър Covid имунитет

" При 30 на 100 имунизирани изцяло, 700 000 с бустерна доза и огромен % преболедували може би сме постигнали един много добър групов имунитет ", разяснява пред БНР в петък проф. Тодор Кантарджиев, някогашен шеф на Националния център по заразни паразитни заболявания (НЦЗПБ). Той означи намалелия брой на смъртните случаи в България, понижения напън над лечебните заведения и спада на новозаразените във Варна и Източна България.

По думите му ще имаме умерено лято, което бихме могли да използваме, с цел да се предпазим с ваксина и да сме готови за есента.

" Да не позволяваме грешката от предишното лято, по тази причина предлагам през това лято първа доза да си слагат неимунизираните, преболедувалите и с хроничните болести хора. И да помним една от поуките от тази пандемия - маските пазят ", уточни той.

Според него има доста дребна възможност от нова разновидност на " Омикрон " в бъдеще, в случай че не настъпи генетично изменение, водещо до имунно бягство на " Омикрон ".

Според последните данни от разбор на НЦЗПБ и така наречен вид на " Омикрон " - БА.2 се оказва, че не е толкоз рисков, колкото ни предупреждаваха и плашеха. Тоест този вид протича и много по-леко.

" Така се потвърди философията на генетичното развитите на пандемичния вирус - да се популяризира по-бързо, да става по-прилепчив, да заразява по-бързо, само че да протича по-леко като заболяване. Така че, аз чакам той да стане ендемичен ", съобщи проф. Кантарджиев.

Проблем с положителния излаз от заболяването има още веднъж, както и при Делта варианът и Уханския вид, при възрастните, при хората с хронични болести, които не са се ваксинирали към момента. А тъкмо те у нас не бяха обект на засилена осведомителна акция, че би трябвало да се имунизират. И по тази причина тъкмо такива пациенти в този момент са в болница още веднъж, като при предходните талази ", заключи проф. Кантарджиев.

Спред епидемилога печален факт е, че сега се слагат най-вече бустерни дози и доста дребен % първа доза ваксина. Пет пъти повече бустерни дози от първи дози, посочи той.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР