При 20% инфлация парите ви се обезценяват с почти 100%

...
При 20% инфлация парите ви се обезценяват с почти 100%
Коментари Харесай

Данък "Инфлация" от "Промяната" и Радев - при 20% обезценяване, парите губят почти 100% от стойността си в рамките на 3 г.

" При 20% инфлация парите ви се обезценяват с съвсем 100% в границите на 3 години ", съобщи икономистът Светлин Танчев пред Bulgaria ON AIR.
 
" На хората им звучи идеално, че ще се вдигнат пенсиите и минималните заплати, само че в случай че на следващия ден МРЗ стане 10 000 лева, какъв брой смятате, че ще станат доматите на пазара? Сигурно ще стигнат 100 лв.. Този филм сме го гледали 1997-98 година, изживели сме го. Заплатите бяха 5-цифрени, само че и доматите костваха стотици левове ", даде образец специалистът.
 
Танчев акцентира, че не може със закон да ни създадат по-богати. А с цел да даде на някого, държавното управление би трябвало да вземе от в миналото. Печатайки пари, държавните управления крадат от работещите хора и те страдат, посочи икономистът.
 
По думите му с повишаването на парите се свива бизнесът и ще се усили безработицата, само че най-малко работещите хора няма да страдат. " Ако не се сложат спирачки на някои разноски и в случай че не се насочи повече внимание към основаване на бизнес среда, няма да се случи повдигането на парите. До края на годината дефицитът ще е към 3%, което е няколко милиарда - не са фрапантни цифрите ", сподели още Танчев.
 
Той добави, че стопанската система е физиката на стопанския живот и в случай че решим просто да си напечатаме пари като държавно управление, това не е решение и всички ще обеднеем. 
 
Танчев е на мнение, че е обикновено да се подкрепят избрани браншове и групи от хора, само че би трябвало да е премерено и целеустремено към бизнесите и хората, които имат потребност.
 
" Мерките би трябвало да бъдат целенасочени. В случая е хабене и вършим предпоставки други бизнеси да пробват да се възползват ", предизвести той.
 
Според Танчев, " няма по какъв начин с лека ръка да се сложи таван на цените, защото това ще отсрочи повдигането им, само че ще сътвори дефицити и черен пазар, ще се нарушат и веригите на доставка ".
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР