При 100% от преброените бюлетини Ердоган получи 52.18 на сто

...
При 100% от преброените бюлетини Ердоган получи 52.18 на сто
Коментари Харесай

При 100% преброяване: Ердоган печели вота с 52.18 на сто

При 100% от преброените бюлетини Ердоган получи 52.18 на 100 от гласовете на втори тур, до момента в който неговият противник Кемал Кълъчдароглу взе 47.82%, оповестиха турските медии.


Според Централната изборна комисия на Турция изборната интензивност доближава 84.15%.

За Ердоган са дали своят вот 27 834 692 гласоподаватели, а за Кемал Кълъчдароглу 25 504 552. Право на избор на втория тур имаха 64 197 419 души.

По-рано през днешния ден турският президент Реджеп Тайип Ердоган прикани за национално единение, след успеха му, която удължава до 2028 година двете десетилетия на неговото ръководство.

Ердоган против опозицията

69-годишният Ердоган преодоля най-тежката икономическа рецесия в Турция от едно потомство насам и взе превес над най-мощния опозиционен алианс, който в миналото се е изправял против неговата партия, по пътя към най-трудната си изборна победа.

Улиците се извършиха с ликуващи жители, до момента в който от целия свят заваляха поздравления, до момента в който дългоуправляващият водач на Турция поздрави морето от свои поддръжници с празнична ария пред президентския си замък в Анкара.

" Ние ще управляваме страната през идващите пет години ", съобщи Ердоган пред своите последователи от покрива на рейс в родния си квартал в Истанбул (излъчено от TRT Haber). " С Божията помощ ние ще бъдем почтени за вашето доверие ", добави президентът. Той назова резултата от изборите в Турция " празник на демокрацията ". " Трябва да се обединим за единение и взаимност ", съобщи Ердоган пред скандиращата и развяваща флагове навалица и добави: " Призоваваме за това с цялото си сърце. ".

Призивът на Ердоган пристигна след горчиво разцепление на изборите, на които той победи водача на опозицията Кемал Кълъчдароглу с четири процентни пункта на първия балотаж на президентски избори в Турция.

По време на акцията двамата претенденти се упрекваха взаимно, че поддържат " терористи " и популяризират дезинформация.

В късото си изказване, в което призна провалянето си Кълъчдароглу, претендент на Националния алианс, изрази " същинска горест от огромните компликации, които чакат страната " с Ердоган.

" Истинските герои на изборния развой бяха младежите и дамите ", акцентира Кълъчдароглу и им благодари за напъните.

" Истинската ми тъга е фактът, че ще следим още сложни дни отсега нататък. Но мога да ви уверя, че още веднъж ние ще бъдем тези, които ще се опитаме да ги поведем, като застанем пред тях ", акцентира претендентът за президент, визирайки подкрепящите го измежду по-младото потомство.

Международни реакции

" Очаквам с неспокойствие да продължим да работим дружно като съдружници в НАТО по двустранни въпроси и общи световни провокации ", написа в Туитър президентът на Съединени американски щати Джо Байдън.

Президентът на Китай Си Дзинпин съобщи, че е подготвен да " предизвиква устойчивото, здравословно и устойчиво развиване " на двустранните връзки сред Китай и Турция.

В обръщение до Ердоган в Телеграм Си акцентира, че Китай и Турция са " огромни разрастващи се страни с нововъзникващ пазар и имат общи ползи ".

Руският президент Владимир Путин съобщи, че резултатът демонстрира поддръжката за " напъните на Ердоган да укрепи държавния суверенитет и да води самостоятелна външна политика ".

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че желае да продължи да работи с Ердоган " за сигурността и стабилността на Европа ".

Лидери от цяла Европа и арабския свят също изпратиха своите поздравления - както и някогашният президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп.

Българският президент Румен Радев показва убеденост, че чудесно разрастващото се през последния интервал двустранно и многостранно съдействие сред България и Турция ще продължи да се надгражда още повече по време на новия мандат на президента Ердоган и ще бъде фактор за подсилване на добросъседството, доверието, сигурността и съдействието в района на Югоизточна Европа.

Президентът Радев откроява общите старания на България и Турция в областта на енергийната сигурност, свързаността, икономическото и комерсиално съдействие и въпросите на миграцията като фактори за превъзмогване на провокациите и в полза на напредъка на двата народа и на района.

Изпитанието за Ердоган и Партията на справедливостта и развиването

Движението на емблематичния истанбулски площад " Таксим " беше спряно, а в цяла Турция се събраха големи тълпи от пеещи и развяващи флагове поддръжници на Ердоган.

Най-дългогодишният водач на Турция беше подложен на тестване както в никакъв случай до момента в изборите, които се смятаха за най-значимите в 100-годишната история на страната като пост-османска република.

Кълъчдароглу докара Ердоган до балотаж след първия тур на изборите в Турция на 14 май, а на втория тур още повече понижи разликата.

Привържениците на опозицията гледаха на него като на късмет да се избави Турция от превръщането ѝ в автокрация от човек, чието подсилване на властта съперничи на това на османските султани.

Посланието на 74-годишния някогашен държавен чиновник за обществено единение и свободи отстъпи място на речите за нуждата от неотложно експулсиране на мигрантите и битка с тероризма.

Неговият десен завой беше ориентиран към националистите, които се оказаха козът на парламентарните избори.

Анализаторите предвидиха, че тактиката на Кълъчдароглу ще проработи.

Ердоган обаче е възхваляван и подкрепян от по-бедните и пластове на турското общество поради насърчаването на религиозните свободи и модернизирането на в миналото запустелите градове в сърцето на Анадола. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР