Президиумът на Руската академия на науките (РАН) ще присъди на

...
Президиумът на Руската академия на науките (РАН) ще присъди на
Коментари Харесай

Обясниха титлата почетен професор за руския патриарх Кирил с цитат от сериал

Президиумът на Руската академия на науките (РАН) ще присъди на главата на Руската православна черква патриарх Кирил купата " почетен професор " на Академията. Присъждането на купата обаче бе илюстрирано с откъс от Айнщайн за Бога. Оказва се, че този откъс е взет от живописен сериал, написа Би Би Си.

Първоначално тържествената гала за възлагане на купата на патриарха беше планувана за 22 януари, само че след това Академията отсрочи церемонията за неопределен срок. Вместо гала на 22 януари решението ще бъде разисквано и подложено на гласоподаване.

Обяснявайки по какъв начин в присъждането на купата няма логическо несъгласие, ръководителят на пресслужбата на Академията Светлана Попова съобщи, че патриархът е огромен популяризатор на науката. Като образец Попова даде присъединяване на патриарха в предаването " Очевидното необикновено " на руския физик Сергей Капица.

" Както споделяше Айнщайн, теорията на относителността приказва за гениалността на Създателя и в този смисъл няма никакви несъгласия ", съобщи Попова за присъждането на званието почетен професор на патриарх Кирил.

Дали Айнщайн в действителност в миналото е казвал, че " теорията на относителността приказва за гения на Твореца " не е известно сигурно. Би Би Си не е разкрило доказателства за такова изказване на Нобеловия лауреат.

Възгледите на Айнщайн за религията са известни най-много от негово писмо до философа Ерик Гуткинд. Оригиналът на това писмо бе продадено на търг на Christie`s през декември 2018 година, само че в него няма учредения за приписваните на Айнщайн думи.

Даденият от РАН образец за изказвания за теорията на относителността и за " гения на Твореца " се отнася най-много до публикуваната фраза на учения, че " Бог не играе зарове " - на основата на този афоризъм доста хора заключават за вярата на Айнщайн в основателя Бог.

Този откъс е същински, само че подтекстът му е малко по-широк. Той е още веднъж е от писмо на Айнщайн от 1926 година само че до негов колета, физика Макс Борн. В него Айнщайн показва недоволството си с квантовата доктрина. " Квантовата доктрина разкрива доста, само че съвсем не ни приближава до разкриването на тайните на битието. Във всеки случай съм уверен, че Той не играе на зарове с Вселената. "

Би Би Си се е свързал със Светлана Поповa и тя пред организацията е обяснила, че е цитирала не самия академик, а имитация от телевизионния сериал " Гений ", който сега върви по дудук " Култура " в Русия.

" Това не е позиция на Академията на науките. Аз обмислям от позицията на всеобщото схващане. ", съобщи тя.

По думите ѝ би било мъчно да се открие точният източник на цитата, само че е належащо да се учи Айнщайн, защото той постоянно е давал отговор за своите открития, че в дъното вижда гения на Твореца, в случай че не на Бог, то на Великия основател. Според нея цитираното " изказване " на физика не опонира на цялостните му възгледи. " Всички те /учените/ не имат вяра в Бога, по този начин и Сергей Капица, който се дефинира като православен безбожник. Повярвайте ми, когато е бил в черква, той се е молил, тъй като неговата баба го е научила по този начин. Това са противоречиви и комплицирани въпроси ", декларира Попова

Тя е обяснила, че присъждането на купата почетен професор на патриарх Кирил се обосновава на напъните му по въпросите за доближаване и схващане сред науката и религията.

Прессекретарят обаче не дава отговор на въпроса каква ще бъде новата роля на патриарха в активността на академията. " Ние единствено ще стартираме връзки с негово преосвещенство в ново качество, а след това ще забележим по какъв начин ще продължим, какво и по какъв начин ще бъде... ", дава отговор Попова.

Би Би Си напомня, че през 2010 година патриарх Кирил стана към този момент почетен професор на нуклеарния университет. Две години по-късно в университета се откри катедра по теология под управлението на митрополит Иларион, началник на отдела за външни църковни връзки на Руската православна черква.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР