Президентските избори в Русия от 15-17 март преминаха в силно

...
Президентските избори в Русия от 15-17 март преминаха в силно
Коментари Харесай

ЕС не признава руските избори в превзетите украински територии

Президентските избори в Русия от 15-17 март минаха в мощно лимитирана среда, изострена и от войната против Украйна. Руските управляващи продължиха да ускоряват вътрешните репресии с напън против опозиционни политици, организации на гражданското общество, самостоятелни медии и други сериозни гласове, благодарение на законодателство и политически стимулирани присъди със затвор. Смъртта на опозиционера Алексей Навални в навечерието на изборите е следващ знак за засилващия се напън, се показва в изказването, представено от Българска телеграфна агенция.

Изборите минаха в конюнктура, довела до обезпокоително повишаване на нарушаванията на гражданските и политическите права, с неспособност за доста претенденти да вземат участие, в това число всички, които се опълчват на войната, лишиха съветските гласоподаватели от същински избор и мощно ограничиха достъпа им до точна информация. Европейски Съюз ще продължи да поддържа значимата работа на съветските организации на гражданското общество, бранителите на правата на индивида и самостоятелните медии, прибавя Борел.

Европейски Съюз съжалява за решението на съветските управляващи да не поканят представители на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) за наблюдаващи на изборите. Това опонира на уговорките на Русия към ОССЕ и лиши съветските гласоподаватели и институции от безпристрастна и самостоятелна оценка, добавя той.

Брюксел изрично осъжда противозаконното производство на " избори " във краткотрайно завзетите от Русия украински области - Крим, Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска . Така наречените " избори " там съставляват следващо очевидно нарушаване от страна на Русия на интернационалното право, в това число Устава на Организация на обединените нации, както и на независимостта, суверенитета и териториалната целокупност на Украйна. Като се позоваваме на двете резолюции на Общото заседание на Организация на обединените нации от 12 октомври 2022 година и 27 март 2014 година, призоваваме Русия да зачита интернационално приетите граници и суверенитет на Украйна.

Европейски Съюз още веднъж декларира, че не признава и в никакъв случай няма да признае нито произвеждането на тези по този начин наречени " избори " в елементи от Украйна, нито резултатите от тях. Те са оскъдни и не могат да пораждат никакви правни последствия. Политическото управление на Русия и тези, които вземат участие в организирането им, ще понесат следствията от тези противозаконни дейности, декларира висшият представител.

Той повтаря апела Русия да приключи войната неотложно и напълно и абсолютно да изтегли своите войски от Украйна. Европейски Съюз показва още веднъж непоколебимата си поддръжка за независимостта, суверенитета и териториалната целокупност на Украйна в интернационално приетите й граници, се показва в изказването.

По-рано съветската Централна изборна комисия разгласи през днешния ден, че президентът Владимир Путин печели петия си мандат с рекорден брой гласове, съобщи Асошиейтед прес. При съвсем 100% преброени бюлетини, Путин получава 87.29% от гласовете.

Председателката на Избирателната комисия Елла Памфилова заяви, че съвсем 76 милиона гласоподаватели са дали своят вот за него, което е най-високият му резултат до момента. Предишният му връх беше през 2018 година, когато взе 76,69% от президентския избор.

Избирателната интензивност в страната също е рекордна - над 77,44 на 100.

Само трима алегорични претенденти, нито един, от който не се опълчва на войната в Украйна, бяха позволени да се кандидатират против Путин, който искаше още шест години ръководство, написа Българска телеграфна агенция.

Путин е отпред на Русия като президент или министър председател от декември 1999 година, мандати, белязани от интернационална военна експанзия и възходяща непоносимост към инакомислието, отбелязва АП.

Руската ЦИК сподели през днешния ден, че при съвсем 100% преброени бюлетини, Путин получава 87.29% от гласовете. Председателката на Избирателната комисия Елла Памфилова заяви, че съвсем 76 милиона гласоподаватели са дали своят вот за него, което е най-високият му резултат до момента.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР