Президентските избори в Полша се отлагат. Вотът трябваше да се

...
Президентските избори в Полша се отлагат. Вотът трябваше да се
Коментари Харесай

Полша отложи президентските избори

Президентските избори в Полша се отсрочват. Вотът трябваше да се организира тази неделя - 10-ти май, по пощата, оповестява Българска национална телевизия.
Според Конституцията на страната вотът би трябвало да се организира минимум 75 дни преди приключването на мандата на настоящия държавен глава. За Анджей Дуда тази дата е 6 август, което значи, че до 23 май най-късно изборите би трябвало да се проведат.
Миналата седмица Доналд Туск насочи апел в обществените мрежи към поляците да не вземат участие в този избор поради пандемията от ковид и наложените ограничавания.
Съобщението за отлагането на президентските избори направиха в обществените мрежи водачът на ръководещата партия " Право и Справедливост " Ярослав Качински и Ярослав Говин - ръководител на по-малката партия " Споразумение ".
В взаимна декларация двамата политици прецизират, че президентски избори няма да има на 10 май, а за провеждането им ще се търси първата допустима дата. Но запаси за вота в неделя имаше, преди да се вземе решението за отлагането му.
" Отправих питане към Държавната изборна комисия дали има подготвеност да организира избори на 10 май. Отговорът, който получих, е, че това не е допустимо. ", заяви Елжбета Витек, ръководител на полския Сейм.
Опозицията упрекна ръководещите, че слагат политическата полза преди публичното здраве. Друга рецензия е за неналичието на либерален спор по време на предизборната акция.
Изтъква се и невъзможността на опозиционните претенденти за персонален контакт с гласоподавателите на фона на мощното наличие в публичния живот на сегашния президент Анджей Дуда.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР