Президентските избори, проведени от Русия на 15-17 март, се проведоха

...
Президентските избори, проведени от Русия на 15-17 март, се проведоха
Коментари Харесай

ЕС никога няма да признае провеждането на т.нар. „избори“ на територията на Украйна, нито резултатите от тях

Президентските избори, извършени от Русия на 15-17 март, се организираха в мощно лимитирана среда, изострена и от противозаконната нападателна война на Русия против Украйна. Това се показва в позиция на висшия представител, публикувана от Министерството на външните работи /МВнР/. 

Руските управляващи продължиха да ускоряват систематичните вътрешни репресии посредством репресии против опозиционни политици , организации на гражданското общество, самостоятелни медии и други сериозни гласове благодарение на репресивно законодателство и политически стимулирани присъди затвор.

Шокиращата гибел на опозиционния политик Алексей Навални в навечерието на изборите е още един знак за ускоряващите се и систематични репресии. Изборите се организираха във все по-свиващо се политическо пространство , което докара до обезпокоително повишаване на нарушаванията на гражданските и политическите права и попречи на доста претенденти да вземат участие, в това число всички, които се опълчват на противозаконната нападателна война на Русия, лиши съветските гласоподаватели от действителен избор и мощно ограничиха достъпа им до точна информация. Европейският съюз ще продължи да поддържа значимата работа на съветските организации на гражданското общество, бранителите на правата на индивида и самостоятелните медии.

Европейският съюз съжалява за решението на съветските управляващи да не поканят наблюдаващи на ОССЕ/СДИПЧ на своите избори . Това опонира на уговорките на Русия към ОССЕ и лиши съветските гласоподаватели и институции от безпристрастна и самостоятелна оценка на тези избори.

Освен тов а Европейският съюз изрично осъжда противозаконното осъществяване на по този начин наречените „ избори “ на териториите на Украйна, които Русия краткотрайно окупира: Автономна република Крим и град Севастопол, както и в елементи от Донецк, Луганск, Запорожие и Херсонска област .

Така наречените „ избори “ в тези територии съставляват още едно очевидно нарушаване от страна на Русия на интернационалното право , в това число Устава на Организация на обединените нации, както и на независимостта, суверенитета и териториалната целокупност на Украйна. Позовавайки се на двете резолюции на Общото заседание на Организация на обединените нации от 12 октомври 2022 година и 27 март 2014 година, ние призоваваме Русия да зачита интернационално приетите граници и суверенитет на Украйна . Европейският съюз още веднъж декларира, че не признава и в никакъв случай няма да признае нито провеждането на тези по този начин наречени „ избори “ на териториите на Украйна, нито резултатите от тях. Те са оскъдни и не могат да пораждат никакви правни последствия. Политическото управление на Русия и тези, които вземат участие в организирането им, ще понесат следствията от тези противозаконни дейности .

Европейският съюз декларира още веднъж непоколебимата си поддръжка за независимостта, суверенитета и териториалната целокупност на Украйна в нейните интернационално приети граници. Русия би трябвало да приключи противозаконната си нападателна война против Украйна и неотложно, изцяло и абсолютно да изтегли своите военни сили и съоръжение от цялата територия на Украйна.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР