Президентски избори в Русия: Всичко, което трябва да знаете, докато

...
Президентски избори в Русия: Всичко, което трябва да знаете, докато
Коментари Харесай

Президентски избори в Русия: Всичко, което трябва да знаете, докато Путин се стреми към пети мандат

Президентски избори в Русия: Всичко, което би трябвало да знаете, до момента в който Путин се стреми към пети мандат.
Милиони съветски жители ще отидат до урните на скалъпени избори, които се чака да потвърдят президентския пост на Владимир Путин за най-малко още шест години. На инсценирания избор, който ще се организира в елементи от Украйна, следени от съветските сили, жителите ще избират сред четирима претенденти, в това число Путин. Това ще стане сред 15 и 17 март.

И защото изборите и претендентите са строго следени от Кремъл, напълно ествествено поражда въпросът – фалшифицирани ли са съветските избори, по какъв начин протичат и какво значат те за Путин?

The Independent събра всичко, което би трябвало да знаете

Президентските избори в Русия ще се проведат сред 15 и 17 март. Резултатите ще бъдат оповестени скоро по-късно, а спечелилият ще влезен в служба през май.

Гласуването ще се организира и в по този начин наречените нови територии на Русия. Това са елементи от Украйна, които в този момент се управляват от съветските сили и са подчинени на съветското законодателство.

За първи път в съветски президентски избори ще бъде употребена система за отдалечено онлайн гласоподаване. Право на глас в изборите имат 112,3 млн. души.

Населението на Русия е към 143,4 милиона души. Обикновено гласоподават към 70-80 милиона души. Избирателната интензивност през 2018 година е била 67,5 %.

Как протичат изборите?

Професорът по съветска политика Самюел Грийн от Кралския лицей в Лондон изясни, че включването в изборната секция е комплициран развой, следен от Кремъл. Принего не се позволяват същински критици на Путин.

Той съобщи пред The Independent: „ Влизането в изборните описи е комплициран развой. Партиите, които имат посланичество в Народното събрание, имат обезпечен достъп до вота. Всички останали би трябвало да преминат през система от петиции и събиране на десетки хиляди подписи, които би трябвало да бъдат тествани. Правителствените органи непроменяемо откриват проблеми с подписите, събрани от същински опозиционни претенденти. “

Фалшифицирани ли са изборите?

Професор Грийн прибавя, че всички партии се ревизират от Кремъл в границите на противозаконен развой, обособен от Централната изборна комисия. Тя ревизира постоянни условия като поданство и престъпно досие.

„ Всички партии, които могат да действат в Русия, се координират от президентската администрация. Кандидатските листи се ревизират от Кремъл. Набирането на средства е както лимитирано, по този начин и позволено от Кремъл “, споделя той.

Той изясни, че съветските претенденти имат право да водят акция единствено в границите на алените линии, избрани от Путин.Те не чакат да завоюват изборите. Което значи, че няма да кажат нищо прекомерно противоречиво. Като да вземем за пример да подлагат на критика войната в Украйна.

„ Кандидатите на опозицията внимават да не бъдат по-агресивни от Путин в акцията си. Те действително не чакат да завоюват “, споделя той.

Кои са претендентите?

Има четирима претенденти, които са тествани от Кремъл и които са включени в бюлетината за тазгодишните президентски избори в Русия.

 

 Президентски избори в Русия: Всичко, което би трябвало да знаете, до момента в който Путин се стреми към пети мандат БГНЕС/EPA/YURI KOCHETKOV

 

Владимир Путин

Управляващ всички държавни лостове, 71-годишният сегашен президент Владимир Путин се чака да завоюва с лекост победа и нов шестгодишен мандат.

Вече най-дългогодишният властник на Русия след Йосиф Сталин, ще завоюва пети и неконституционен мандат след затварянето на изборните секции в неделя.

Участието му в изборите е резултат от референдума през 2020 година за изменение на конституцията на Русия. За да се пренастроят рестриктивните мерки за президентските мандати. След като преди този момент през 2008 година той избра единствено да си замени местата с министър-председателя Дмитрий Медведев. За да заобиколи ограничаването от два мандата.

Макар че този ход провокира най-мащабните митинги по време на ръководството му, измененията, въведени с референдума през 2020 година, значително не срещнаха опозиция. Така теоретично Путин би могъл да бъде в Кремъл и през 2036 година Това отбелязва колумнистът на Independent Мери Деевски.

Николай Харитонов

75-годишният член на долната камара на съветския парламент, Държавната дума, Николай Харитонов е формалният претендент на Комунистическата партия, чиито претенденти са завършвали на далечно второ място след Путин на всички избори от 2000 година насам.

Харитонов, който е сибиряк, се кандидатира преди този момент през 2004 година и завоюва 13,8% от гласовете против 71,91% за Путин. През февруари държавна социологическа организация съобщи, че съгласно нейни изследвания към 4 % от руснаците са подготвени да гласоподават за него.

Държавната осведомителна организация ТАСС цитира Харитонов да споделя, че не би намерил неточност в работата на Путин, тъй като „ той е виновен за личния си цикъл на работа, за какво да го подлагам на критика? “.

Харитонов поддържа войната в Украйна, само че и преди се е противопоставял на някои от вътрешните политики на ръководещата пропутинска партия „ Единна Русия “. Той се употребява с поддръжката на Генадий Зюганов, 79-годишния деец, водач на Комунистическата партия.

Леонид Слуцки

Високопоставен член на Държавната дума, 56-годишният Леонид Слуцки е водач на ултранационалистическата Либерално-демократическа партия на Русия (ЛДПР) и дълго време председателстваше парламентарната комисия по интернационалните въпроси – изразявайки поддръжка за войната в Украйна и нуждата от опазване на ниските цени на храните.

 

 Президентски избори в Русия: Всичко, което би трябвало да знаете, до момента в който Путин се стреми към пети мандат БГНЕС/EPA/MAXIM SHIPENKOV

 

Редовен антизападен представител по съветската държавна телевизия, Слуцки пое поста на непрекъснат водач на партията, откакто ветеранът Владимир Жириновски умря през 2022 година

Той се пробва да се възползва от известността на починалия си предходник, като води акция под лозунга „ Жириновски продължава да живее “.

Държавна социологическа организация съобщи през февруари, че нейно изследване също демонстрира, че към 4% от руснаците са подготвени да гласоподават за него. През 2018 година група журналистки упрекнаха Слуцки в полов тормоз. Парламентарна комисия го освободи от отговорност, което обвинителите му дефинираха като бял дерт.

Владислав Даванков

Политикът от „ Новите хора “ Владислав Даванков е заместник-председател на Държавната дума и в предишното е получавал държавна премия от Путин.

На 40-годишна възраст той е най-младият регистриран претендент и съобщи, че няма да подлага на критика политическите си съперници. Основните лозунги на акцията му са „ Да на измененията! “ и „ Време е за нови хора! “ През февруари държавна социологическа организация съобщи, че съгласно нейни изследвания над 5% от руснаците са подготвени да гласоподават за него.

 

 Президентски избори в Русия: Всичко, което би трябвало да знаете, до момента в който Путин се стреми към пети мандат БГНЕС/ EPA/MAXIM SHIPENKOV

Даванков се пробва да се показа като човек, който се опълчва на несъразмерното ограничение на персоналната независимост на хората и – в подтекста на съветската политика – като човек, който е по-либерален. Без да загатва поименно Украйна, той съобщи, че поддържа „ мира и диалозите. Но при нашите условия и без връщане обратно “.

Какво значат изборите за Путин?

Професор Грийн изясни, че изборите имат за цел да придадат легитимност на Владимир Путин и на съветската политическа система, без да отблъскват болшинството руснаци.

„ Кремъл знае, че в Русия има хора, които няма да гласоподават за Путин “, сподели професор Грийн. „ Но той би предпочел хората да гласоподават за претендент и партия, които се управляват от Кремъл и на които може да се разчита, че няма да основат проблеми, вместо хората да бъдат недоволни и да стачкуват за по-широка смяна. Те желаят хората да се усещат по този начин, като че ли имат глас в системата и имат някой, за който могат да гласоподават, тъй че да изгубят изборите почтено и честно. “

Какво споделят критиците за съветските избори?

Критиците на Кремъл предизвестиха, че е малко евентуално изборите да имат някаква аналогия с същинската народна власт.

Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг съобщи: „ Вече знаем, че опозиционни политици са в пандиза, някои са убити, а доста от тях са в заточение, а в действителност и на някои, които са се пробвали да се записват като претенденти, е било отказано това право “.

 

Говорител на Европейски Съюз съобщи: „ Като се има поради историята на подготовката и организацията на гласуването в Русия при сегашната администрация и режим в Кремъл, ние знаем по какъв начин ще наподобява това. Много е мъчно да се планува, че това ще бъдат свободни, почтени и демократични избори, на които съветският народ в действителност ще има избор. “

НАТО предизвести, че опитите на Русия да провежда избори в четири украински района, които тя твърди, че е анексирала, ще бъдат „ конкурентно противозаконни “, защото украинският кмет на Мариупол Вадим Бойченко твърди, че най-малко двама „ чеченски военни с картечници “ са се опитвали да наложат гласоподаване там.

Две седмици след гибелта на Алексей Навални, съветската дисидентска общественост свика проект за нарушение на това гумено гласоподаване, наименуван „ По пладне против Путин “.

В него съветските жители, разочаровани от ръководството на водача, са призовани да се насочат към изборните секции едновременно в последния ден в символ на неодобрение.
Кампанията е наречена от самостоятелната медия „ Новая газета “ „ политическото наследство на Навални “. Тя е подкрепена от овдовялата брачна половинка на опозиционния водач Юлия Навална, както и от редица видни антипутински фигури. Сред тях са Михаил Ходорковски, някогашният най-богат съветски олигарх, и Гари Каспаров, шахматният гросмайстор, станал опозиционер.

Източник – The Independent/Превод:SafeNews

Oще вести четете в категория Свят
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР