Президентски избори в Чехия. До часове ще стане ясно дали

...
Президентски избори в Чехия. До часове ще стане ясно дали
Коментари Харесай

Очакванията след президентския вот в Чехия - коментар на журналиста Веселин Вачков

Президентски избори в Чехия. До часове ще стане ясно дали Андрей Бабиш или Петър Павел печели, откакто на първия тур преди 2 седмици Павел победи с дребна преднина, при изборна интензивност над 68 %.

Макар президентът в Чехия да няма кой знае какви изключителни пълномощия, той е доста мощен знак за страната и е значимо дали ще си сътрудничи с държавното управление или ще е против него. Темата пред Българска национална телевизия разяснява Веселин Вачков, основен редактор на вестник " Лидове вести ".



" Една от огромните тематики на изборите през идващите дни е дали ще бъде определен претендент, който е непосредствен до държавното управление или пък подобен, който в действителност ще бъде в съпротива по отношение на него. Той е възприеман като една всемогъща политическа фигура, което на процедура напълно не е по този начин. Така че има доста смесени упования и оттова се поражда и огромният интерес, който докара до рекордно присъединяване в първия кръг. Очакваме връх и във втория ", изясни той.

Петър Павел е някогашен военачалник и е по-близък до държавното управление.

" И естествено, възможното негово избиране (на Бабиш), би било едно доста съществено затруднение за дясното държавно управление в Чехия. Но най-малко към този момент нещата наподобяват предрешени, тъй като всички проучвания на публичното мнение дават доста огромна преднина на военачалник Павел ", уточни Вачков.

Българска национална телевизия: Кои бяха главните тематики по време на предизборната акция?

Веселин Вачков: Бих споделил, че главните тематики бяха две. Едната е стопанската система. Както на всички места другаде в Европейски Съюз, и изключително в източната му част, тематиките за цените на силата, за инфлацията са доста значими. Именно там Андрей Бабиш, който сега е в съпротива, доста мощно подлага на критика държавното управление. Защото в полза на истината чешкото държавно управление реагира на икономическата обстановка, само че с известно забавяне и това сътвори напрежение е избрани елементи от обществото. Другата тематика, която в последните дни се отвори съществено, е войната в Украйна, и за чешкото присъединяване в нея. Тук дебатът не е дали да се оказва помощ на Украйна, а в какъв размер. И тук разликата сред двамата претенденти е, че Бабиш, който има популистично ухо и слуша някои от воплите на популацията, застава на позиция, че помощта на Чехия за Украйна би трябвало да бъде по-умерена и че би трябвало да се търси метод за по-бързо реализиране на мир. Докато военачалник Павел е на позицията на държавното управление, т.е, че не може да има мир, до момента в който има окупирани украински земи.

Андрей Бабиш се появи в политиката преди съвсем 10 години с антикорупционни тематики, които не престават да бъдат значими за част от обществото, сподели още журналистът.

Снимки: Българска национална телевизия, БГНЕС



" Но позицията му, първоначално центристка, последователно се измести и неговото политическо придвижване стартира да се ориентира по-скоро към периферията, към по-традиционалистките елементи от обществото. И в действителност този дуел, който сега виждаме сред Павел и Бабиш, е до известна степен имитация на дуели, които виждахме в доста други страни. Докато единият е избиран от хора с по-космополитни визии и демократични визии - това е ген. Павел, то другият се разказва като човек, който мисли за по-социално слабите, за възрастните, за тези, които са останали в публичната външна страна. Това е точно силата на Бабиш. И още - като министър председател практическата му политика не беше чак толкоз популистка, само че риториката му, методът на водене на политическа акция, носят някои от чертите на този популизъм, за който приказваме ".

Петър Павел несъмнено е по-непознат за гласоподавателите, разяснява Вачков.



" Донякъде кандидатурата и триумфът му - най-малко към този момент, са резултат от това, че политическите партии, като се изключи партията на Бабиш, не бяха способни да излъчат лични мощни претенденти. До огромна степен поддръжката, която той получи, е резултат от това, че по-малките претенденти и държавната коалиция не желаят по никакъв метод да пуснат Бабиш да стигне до президентския замък. Петър Павел разчита на имиджа си на постоянен, спокоен боен. Разбира се, има и дефекти - няма същински политически опит, очевидно икономическата му подготвеност не е на изключително високо равнище. Особено след двама чешки президенти - Клаус и Земан, които бяха икономисти. В биографията си той има и някои проблеми - бил е член на Комунистическата партия, бил е обучаван по социалистическо време да работи като разузнавач в тогавашния Запад. Но по-късно е направил една доста сериозна кариера в НАТО ".

По думите на журналиста Петър Павел е подкрепян в Прага и огромните градове, а Андрей Бабиш - в по-бедните региони.

Българска национална телевизия: А каква е ролята на медиите?

Веселин Вачков: Макар че съм човек, който работи в печатните медии, имаме и съществено покритие в интернет, би трябвало да призная, че главните сражения се случват другаде. Преди всичко в малкия екран, тъй като тук има няколко тв дуела, и в обществените мрежи. Изместиха се целите. Ролята на обичайните медии, за жалост, може би става все по-слаба.

Българска национална телевизия: Какви са прогнозите Ви за резултатите от вота?

Веселин Вачков: По всичко наподобява, че вторият кръг е превдварително решен, че ген. Петър Павел ще завоюва. Разбира се, постоянно е допустимо да се получи някаква изненада в последния миг, само че всички социологически изследвания демонстрират, че сега води с над 10%, което не е по никакъв начин малко. Важното е да не забравяме, че има живот и след изборите. Искрено се надявам, че страстите, които в този момент са доста мощни, ще се успокоят, както се е случвало доста пъти в предишното. Наблюдавам чешкия политически живот към този момент 30 години и знам, че и в предишното е имало конфликтни избори - както парламентарни, по този начин и президентски. Важното е, въпреки всичко по-късно институциите и техните представители да намерят метод да работят дружно. И откровено се надявам, че това ще се случи. Защото, в случай че ми позволите въпреки всичко едно съпоставяне с България, чешките политици са по-склонни към компромис, сравнявайки ги с българските им сътрудници.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР