Президентската институция е имала двама представители на съвета по национална

...
Президентската институция е имала двама представители на съвета по национална
Коментари Харесай

Атанас Зафиров: Президентството е знаело за изгонването на руските дипломати 

Президентската институция е имала двама представители на съвета по национална сигурност към Министерски съвет, където са обсъждани реципрочните ограничения към Русия

„Изгонването на съветските дипломати беше мотива да излезем през вчерашния ден с тази позиция и нищо не се е трансформирало. Затова и през вчерашния ден като един от причините за тази позиция поставихме нашето предпочитание да се организира в пленарна зала закрито съвещание, на което да бъде изслушан премиера и ръководителя на ДАНС. В следствие наличието беше разширено с ръководителите на другите секрети служби. И за жалост нищо от чуването не промени нашето чувство и виждане, че то е било взето в огромна степен еднолично. Това е нещо невиждано, което за първи път се случва в дипломатическата история. Едно такова деяние несъмнено ще бъде с тежки и съществени последствия във външната политика и изобщо в политиката в България.“ Това съобщи заместник-председателят на Българска социалистическа партия и ръководител на парламентарната Комисия по защита Атанас Зафиров в ефира на Българска национална телевизия по повод позицията на социалистите за прекъсване на договарянията с „Продължаваме промяната“ до момента в който те не трансформират своя претендент за министър-председател и акцентира, че няма законно съвещание на Министерски съвет, на което да е обсъждана тематиката за изпъждане на съветски дипломати.

„Все отново нещо значимо стана ясно от вчерашното чуване, което е детайл от тази междуинституционална връзка и престрелка, която се получи в последните седмици. Все отново на това чуване се разбра, че президентстката институция е известена за хода на тези събития, защото на съвета по национална сигурност към Министерски съвет, на който са обсъждани реципрочните ограничения и отношението към съветските дипломати са участвали двама представители на президентството“, сподели още Зафиров.

По думите на депутатът от левицата не става дума за 70 дипломати, тъй като броя на лицата с дипломатически статут е несъмнено на половина. „Другите са лица, за които е необяснимо за какво се ползва тази мярка, за какво не е известена прокуратурата, за какво не е прибавен Закона за ДАНС. В последна сметка и от вчерашното съвещание ние не получихме безапелационни доказателства, че тъкмо това е метода и метода, по който би трябвало да се действа“, изясни заместник-председателят на Българска социалистическа партия за детайлите свързани с броя на отзованите дипломати.

„Стана ясно, че тук приказваме за два разнообразни члена на Виенската спогодба. Единия, който визира дейности несъвместими с дипломатическия статут и другия е този за реципрочността. Разбираемо е, че най-малко във връзка с реципрочността тези, за които е потвърдено, че по някакъв метод са нарушавали своя дипломатически статут, към тях метода би трябвало да е еднопосочен и явен. Но за другите лица не стана ясно каква е нуждата от тъкмо такова деяние и сами разбирате, че тези бомбастични заглавия, че България гони 70 съветски шпиони са един доста тежък удар по имиджа на страната“, добави Зафиров и акцентира, че въпросния метод в тази ситуация не подхожда с естествения метод на взимане на решения в обединението.

Социалистът бе безапелационен, че по тематиката за Украйна е било открито консенсусно решение, само че не е загадка, че огромна част от гласоподавателите на Българската социалистическа партия са хора, които които постоянно извеждат на напред във времето мирното решение на въпросите. „Затова и ние сме изключително чувствителни по тези въпроси, когато става дума за война и за връзките на България с обичайни наши сътрудници. Неслучайно едно от решенията, които взехме с нашия групов орган и сме записали като изискване за продължение на договарянията в границите на това Народно заседание е усилването на политическите и дипломатическите връзки за намиране на кротичък излаз от войната в Украйна“, добави ръководителят на парламентарната комисия по защита.

Според Зафиров нищо не се е трансформирало от вчерашния брифинг на социалистите по повод прекъсване на договарянията, до момента в който от Политическа партия не излъчат различен претендент за министър председател. „Решението беше взето на взаимно съвещание на Изпълнителното бюро и парламентарната група на Българска социалистическа партия. Ние продължаваме да поддържаме желанията на българското общество за сформиране на държавно управление в това Народно заседание, само че за жалост събитията и събитията от последните дни постановиха да вземем едно такова решение“, съобщи Атанас Зафиров.

„Ако ние разполагахме с задоволително дълъг небосвод тогава несъмнено бихме могли да търсим други решения. Сега сме притиснати от времето и би трябвало да намерим верния метод да съхраним това болшинство на смяната, което означи съществени триумфи в обществената сфера, в борбата с мафията и задкулисието“, акцентира той.

В умозаключение Атанас Зафиров сподели, че изключително във външната политика решението за спиране на контактите с „Газпром“ и това за затваряне на въздушното ни пространство, както и поредност от сходни дейности са ни сложили в редицата на най-големите ястреби.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР