Президентката на Перу Дина Болуарте даде показания пред прокурори при

...
Президентката на Перу Дина Болуарте даде показания пред прокурори при
Коментари Харесай

Президентката на Перу даде показания пред прокурори на фона на разрастване на скандала "Ролексгейт"

Президентката на Перу Дина Болуарте даде показания пред прокурори при закрити врата в границите на следствие дали е получила нелегално стотици хиляди долари в брой, първокласни часовници и бижута, съобщи Асошиейтед прес.

Прокурорите проверяват извънредно непопулярната лидерка по обвинявания в нелегално обогатяване и недеклариране на имущество. Болуарте дойде в постройката на прокуратурата тази заран с кола със затъмнени стъкла, заобиколена от въоръжени служители на реда, минавайки около тълпи от публицисти и няколко протестиращи.

Една жена измежду протестиращите скандираше: " Дина, палач, народът те отхвърля! Дина, апаш, народът те отхвърля! ". Малко по-късно от прокуратурата потвърдиха, че са почнали да снемат показания от президентката.

Разразилият се скандал е последният трус, което раздруса политическата система на Перу през последните години. До тази заран Болуарте не беше дала обществени индикации за това какво възнамерява да каже в показанията си.

Проверката стартира в средата на март, откакто новинарската стратегия " Енсерона " видя, че Болуарте носи часовник " Ролекс ", който в Перу коства до 14 000 $. По-късно други телевизионни излъчвания означиха, че президентката е забелязана да носи най-малко два други ролекса, както и гривна от злато и диаманти " Картие ", чиято стойност се прави оценка на над 54 000 $. Скандалът бързо беше наименуван " Ролексгейт " в обществените медии.

Перуанското законодателство изисква от държавните чиновници да заявяват бижута, чиято цена надвишава 2791 $, и към момента не е ясно какъв е произходът на часовниците и стотиците хиляди долари в банкови преводи на президентката.

Болуарте към този момент е дала нищожна информация за подозрителните преводи и бижутата, които не е заявила пред управляващите, само че съобщи, че часовникът " Ролекс ", показан за първи път от медиите, е " плод на нейния труд " и че работи от 18-годишна възраст.

Шестдесет и една годишната юристка Болуарте е скромна регионална служителка, преди да влезе в държавното управление на тогавашния президент Педро Кастильо като вицепрезидент и министър на общественото приобщаване с обща месечна заплата от 8 136 $ през юли 2021 година Тя стана президент през декември 2022 година, откакто Народното събрание в профил Кастильо, и към този момент разполага със заплата от 4200 $ на месец. Малко по-късно тя стартира да парадира с часовниците си на публични места, отбелязва АП.

Скандалът единствено ще способства за спадането на рейтинга на Болуарте, която съгласно изследване на Института за перуански проучвания, извършено през март, не е одобрявана от 86 % от перуанците.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР