Президентите Румен Радев и Илхам Алиев България е изразила подкрепата

...
Президентите Румен Радев и Илхам Алиев България е изразила подкрепата
Коментари Харесай

Азерски компании с интерес да газифицират България


Президентите Румен Радев и Илхам Алиев

България е изразила поддръжката си към Баку за построяването на Южния газов кулоар, по който каспийски газ ще постъпва в България от 2020 година, а Азербайджан е оповестиха интереса на свои компания да вземат участие в газификацията на България. Отделно двете страни са се договорили от 1 януари 2018 година да се открие директна самолетна линия сред Баку и София. Това е равносметката от диалог на президента Румен Радев с сътрудника му Илхам Алиев по време на тяхна среща в Баку, стана ясно от известие от " Дондуков " 2 в петък.

Радев е по покана на Алиев на публично посещаване в Азербайджан, с която тази година България отбелязва 25 години дипломатически връзки.

Българският държавен глава е показал, че енергетиката свързва двете страни от доста години, а построяването на основния за Баку Южния газов кулоар ще обезпечи на България действителна диверсификация на източници и направления за газ в Южна и Централна Европа.

По думите на Радев е доказан взаимния интерес от развиването на транспортните и газовите коридори сред Азия и Европа, където България и Азербайджан имат стратегическо състояние и двете страни би трябвало да извлекат всички изгоди от това.

Алиев е показал, че постъпването на азерски газ в България ще отвори нови хоризонти за съдействие сред двете страни. От 2020 година у нас би трябвало да влизат 1 милиарда куб. м природен газ от азерското находище в Каспийско море " Шах Дениз ІІ ", които са контрактувани от " Булгаргаз ". Те ще идват по Южния газов кулоар и бъдещата газова връзка с Гърция. Плановете на държавното управление на ГЕРБ са да притегли интереса на Баку към построяването на планувания газов хъб край Варна и да усили доставките си у нас.

" Южният газов кулоар, който ще свързва двете страни, е огромен транснационален газов план и финансовият детайл на този план е 40 милиарда $. В него вземат участие седем страни. От находището " Шах Дениз ІІ “ в Азербайджан ще постъпва газ в България ", напомня азерският президент. Илхам Алиев и оповестил още, че страната има интерес със свои компании да взе участие в газификацията на България. Тя е на извънредно ниско равнище, като едвам 3 % от семействата са газифицирани.

" Преминахме към на практика стъпки за реализация на заложената добра основа в подписаната преди две години Съвместна декларация за стратегическо партньорство, която дава опция за развиване във всички области от съвместен интерес “ показва още българският държавен глава, представен от Президентството.

" Добрата вест е желанието на управлението на Азербайджан да открие директна самолетна линия сред Баку и София от 1 януари следващата година, когато България ще поеме председателството на Съвета на Европейски Съюз. България удостоверява своята поддръжка към Азербайджан за новото Всеобхватно съглашение с Европейския съюз “, декларирал още Радев.

Азербайджанският президент оповестил, че в близко бъдеще ще стартира употребата на железопътната линия Баку - Тбилиси – Карс и изразил вяра, че България ще вземе интензивно присъединяване в този план, тъй като страните, които са по протежението на тази линия, ще получат спомагателни благоприятни условия.

Радев е подкрепил напъните на Европейския съюз по линия на Източното партньорство и за превръщането на района в постоянен, сигурен и проспериращ. Той отбелязал и положителното развиване на двустранните просветителни, научни и културни връзки и благодарил за финансовата помощ от Фондацията за културно и историческо завещание " Гейдар Алиев “ за реставрацията на крепостта " Трапезица “ във Велико Търново.

На собствен ред Илхам Алиев отбелязал, че е значимо двете страни да си сътрудничат и в областта на селското стопанство и образованието.

Българският президент също по този начин поканил азери за присъединяване в обучителните стратегии на българските висши учебни заведения и Военната академия " Г. С. Раковски “.

В рамките на визитата си Радев провел срещи с министър-председателя на Азербайджан Артур Расизаде, както и със заместник-председателя на Народното събрание Зияфат Асгеров. Той посетил също по този начин Културния център " Гейдар Алиев ", създание на световноизвестния проектант Заха Хадид, допълват от Президентството.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР