Президентите Румен Радев и Франк-Валтер Щайнмайер проведоха работна среща в

...
Президентите Румен Радев и Франк-Валтер Щайнмайер проведоха работна среща в
Коментари Харесай

Радев очаква Скопие да покаже европейска зрялост и уважение към ценностите на ЕС


Президентите Румен Радев и Франк-Валтер Щайнмайер организираха работна среща в Страсбург, на която бяха разменени отзиви за средата на сигурност в прилежащи на Европейски Съюз райони и европейската вероятност на Република Северна Македония, съобщи БГНЕС.

Българският държавен глава изрази упованието на страната ни за деен двустранен разговор на високо ниво с Република Северна Македония, в който да бъдат позволени противоречивите въпроси в двустранните връзки. Румен Радев уточни, че югозападната ни съседка следва да покаже европейска зрялост и почитание към полезностите на Европейски Съюз, като предприеме съответни дейности за прекратяване на езика на омразата към България в учебниците по история, държавните и научни институции, в обществените медии, за прекратяване на фалшификациите на българското културно-историческо завещание и изключително за спазването на правата на своите жители, които намерено показват българската си еднаквост.

Въпросът за присъединението на България към Шенгенското пространство, за което страната ни е постигнала техническа подготвеност още през 2011 година, също бе подложен от президента Румен Радев по време на срещата. Двамата държавни глави бяха единомислещи, че Европейският съюз следва да бъде доста по-активен в търсенето на спокойно и стабилно решение на рецесиите в прилежащите райони, които са причина и за нараствания миграционен напън към Европа.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР