Президентите Румен Радев и Александър Вучич се договориха Сърбия да

...
Президентите Румен Радев и Александър Вучич се договориха Сърбия да
Коментари Харесай

Българските медии в Сърбия ще получат 535 000 евро годишна субсидия

Президентите Румен Радев и Александър Вучич се договориха Сърбия да утрои средствата за медиите на роден език на българското национално малцинство в страната. След утрояването 9 български медии в западната ни съседка ще могат да разполагат с 535 000 евро годишна дотация.
 Радев настоя пред Вучич Сърбия да почита българското малцинство
В Димитровград двамата президенти се срещнаха с представители на българското национално малцинство в Сърбия.

С президента Вучич организирахме градивен и изцяло прям диалог във връзка с проблемите на българското малцинство. Има ангажираност на българската страна и персонален ангажимент от държавното управление на Сърбия. Поздравявам Александър Вучич за неговото водачество и политическа отговорност да работим дружно за реализиране на цялостно историческо помиряване, означи българският президент.

Поставихме въпроса за финансирането на българските медии. Девет медии на български език дадоха своите поръчки за три пъти повече финансиране от актуалното. Президентът Вучич разписа три пъти по-голям бюджет за тях, който ще влезе в действие в период от седем до 10 дни, заяви Радев пред публицисти в Димитровград.

В диалозите сред двамата държавни глави е взето решение за връщане в понеделник в Босилеград на арестуваната от сръбските гранични управляващи паметна плоча на починали български жители от Първата международна война.

Очаквам локалният общински съвет по най-бързия метод да вземе решение за монтиране на плочата, уточни Радев.

На срещата беше подложен и въпросът за окончанията на женските фамилни имена за българите в Сърбия. Нашите сънародници настояха да имат опция да записват женските имена съгласно българската норма - завършващи на “-ова ”, а не на “-ов ”.

По думите на Александър Вучич, сръбската страна има политическа воля да работи за решаването на този проблем, както и за възобновяване на наименованието на Димитровград - Цариброд.

Двете делегации потвърдиха уговорката за увеличение на средствата за опазване на здравето в локалните медицински пунктове и за основаване на опция експерти от ВМА-София да правят профилактични регулярни прегледи на място.

Сръбската страна няма да толерира по никакъв метод диалект на омразата и дейности, които водят до прояви от подобен темперамент, акцентира от своя страна президентът Александър Вучич.

Ние, сърбите, обичаме българите, откровено споделям, че при нас няма нито един сърбин, който не обича българите, каза сръбският президент.

Александър Вучич акцентира, че българите и сърбите са два приятелски народа. Той прикани сънародниците ни в Сърбия да обичат и усещат за свои както своя български жанр и етническа принадлежност, по този начин и родината си Сърбия.

В двора на гимназията „ Св. Св. Кирил и Методий “ в Димитровград двамата президенти направиха първа копка на монумент на славянските първоучители.

По самодейност на президента Вучич от 2019 година 24 май ще бъде включен измежду формалните празници в Република Сърбия.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР