Президентите на Украйна и Турция ще обсъдят днес потенциалното удължаване

...
Президентите на Украйна и Турция ще обсъдят днес потенциалното удължаване
Коментари Харесай

Зеленски и Ердоган ще обсъждат зърнената сделка и размяната на военнопленници

Президентите на Украйна и Турция ще обсъдят през днешния ден евентуалното удължение на договорката за износа на зърно от украински пристанища през Черно море и опцията за замяна на военнопленници сред Москва и Киев, съобщи през днешния ден почитан турски представител, представен от Ройтерс.

Украинският президент Володимир Зеленски ще се срещне със своя турски сътрудник Реджеп Тайип Ердоган след работните си визити в България и Чехия - част от обиколката му из столиците на някои от страните членки на НАТО. Тя има за цел да подтикне въпросните страни към съответни стъпки по приемането на Украйна в Организацията на Северноатлантическия контракт на срещата на върха идната седмица във Вилнюс, показва Ройтерс.

Зеленски в това време дойде в Словакия след визитата си в Чехия.

Ключов аспект в диалозите на Зеленски в Истанбул ще бъде ориста на договорката, подписана предходната година с посредничеството на Турция и Организация на обединените нации. По силата на съглашението, подписано на 22 юли 2022 година в Истанбул от Турция, Русия, Украйна и Организация на обединените нации, би трябвало да се обезпечава безвреден експорт на зърно от украинските пристанища през Черно море макар вилнеещата в Украйна война, напомня Ройтерс.

Днес Кремъл съобщи, че ще следи деликатно диалозите в Истанбул. Президентът на Русия Владимир Путин " прави оценка високо посредничеството на Ердоган за разрешаването на спора в Украйна ", съобщи неговият прессекретар Дмитрий Песков.

" Що се отнася до идните контакти сред Путин и Ердоган, ние не изключваме такива в обозримо бъдеще ", сподели Песков пред медиите.

Русия, която не е съгласна с аспектите на използването на зърнената договорка, заплаши, че няма да разреши нейното удължение след приключването й на 17 юли.

Освен зърното и вероятността за замяна на военнопленници, Ердоган и Зеленски ще разискват какви старания би трябвало да се положат, с цел да се постави завършек на войната, сподели цитираният почитан турски представител.

Турция, която е член на НАТО, съумя да резервира сърдечни връзки и с Русия, и с Украйна - 16 месеца след началото на войната, като предходната година посредничи при размяната на военнопленици, отбелязва Ройтерс.

Съвместна конференция на Ердоган и Зеленски е планувана за 20 ч. българско време през днешния ден.

Турският представител осведоми също по този начин, че Ердоган може да организира телефонен диалог с Путин. Министър от турското държавно управление може да посети Москва за по-нататъшни полемики, написа Българска телеграфна агенция.

Говорителят на Кремъл сподели още, представен от ТАСС, че Путин и Ердоган споделят постоянно и в техните диалози " неведнъж е залягала тематиката за среща очи в очи ".

" Когато сходна среща бъде планувана, ще ви осведомяваме ", съобщи Песков.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР