Президентите на Турция и САЩ, Реджеп Ердоган и Доналд Тръмп,

...
Президентите на Турция и САЩ, Реджеп Ердоган и Доналд Тръмп,
Коментари Харесай

Тръмп и Ердоган разговаряха по телефона

Президентите на Турция и Съединени американски щати, Реджеп Ердоган и Доналд Тръмп, разискаха довечера по телефона основаването в Северна Сирия на "зона за сигурност ", съобщи Агенция Франс Прес, като се базира на турското президентство.

В официалното съобщение написа, че е планувано бъдещата зона да бъде "прочистена от тероризма ". Ердоган споделил на Тръмп, че Турция е подготвена да окаже на Съединените щати "всякакъв вид поддръжка " за изтеглянето им от Сирия. Повече детайлности не са дадени. Телефонният диалог бе извършен на фона на новото напрежение сред Съединени американски щати и Турция във връзка със ориста на кюрдската милиция Сили за отбрана на народа (СЗН). Тя е считана от Анкара за терористична организация, само че е съдружник на Вашингтон в битката против джихадистката формация "Ислямска страна " (ИД), отбелязва Българска телеграфна агенция, цитирайки Агенция Франс Прес.

Турция не крие, че възнамерява да стартира интервенция против СЗН, а Съединени американски щати, които предишния месец оповестиха, че ще изтеглят своите бойци от Сирия, се пробват да успокоят своите кюрдски съдружници. Вчера Тръмп загатна в Туитър за основаване на 30-километрова "зона за сигурност " в Сирия. Днес държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпейо посочи, че зоната ще бъде обособена по турско-сирийската граница, с цел да бъдат предпазени както Турция, по този начин и кюрдските милиции. Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу разяснява, че страната му не е срещу този план.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР