Президентите на Турция и Израел Реджеп Тайип Ердоган и Ицхак

...
Президентите на Турция и Израел Реджеп Тайип Ердоган и Ицхак
Коментари Харесай

Президентите на Турция и Израел се срещнаха днес в Анкара

Президентите на Турция и Израел Реджеп Тайип Ердоган и Ицхак Херцог се срещнаха през днешния ден в Анкара, съобщи турската телевизия ТРТ-Хабер.

Ицхак Херцог, който дойде през днешния ден на двудневно посещаване в Турция, е първият израелски виновен представител, навестяващ страната от 14 години насам. Той бе посрещнат на летище " Есенбога " в Анкара от турския президентски представител Ибрахим Калън и други виновни представители. Херцог дружно с турските представители посетиха музея на създателя на Република Турция Мустафа Кемал Ататюрк.

След това израелският президент бе посрещнат с публична гала от турския държавен глава в президентския замък.

Двамата водачи ще проведат диалози и след договаряния на делегациите на двете страни президентите ще дадат взаимна конференция. Президентът Ердоган ще бъде хазаин на тържествена вечеря в чест на израелския държавен глава, след което Херцог ще замине за Истанбул.

В Истанбул Херцог ще се срещне с представители на еврейската общественост в Турция.

Върху самолета, с който израелският държавен глава дойде в Турция, е изобразена маслинова клонка и са изписани послания за мир на турски, британски език и иврит, се вижда на фрагменти, оповестени от турски медии. На самолета бяха закачени флагът на Турция и на Израел.

В последните години Турция и Израел пристъпват към отваряне на нова страница в връзките си, белязани от напрежение.

Стъпките за доближаване с Израел бяха подхванати, откакто Турция, която е наранена от стопански компликации, се пробва да преодолее интернационалната си изолираност като възстановява връзките си с няколко страни в Близкия изток, в това число Египет, ОАЕ и Саудитска Арабия, отбелязва АП.

Турция декларира, че няма да има смяна в позицията на Анкара по отношение на палестинците макар напъните за нормализиране на връзките с Израел.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР