Президентите на страните от Западните Балкани и на държавите-членки на

...
Президентите на страните от Западните Балкани и на държавите-членки на
Коментари Харесай

Западните Балкани искат ускоряване на присъединяването на Скопие и Тирана към ЕС

Президентите на страните от Западните Балкани и на държавите-членки на Европейски Съюз Хърватия и Словения се оповестиха за ускорение на процеса на присъединение на района към съюза, заяви БНР. Днес в Словакия се състоя среща на водачите на тези страни.

Сръбската социална медия РТС цитира взаимната декларация на държавните глави на Сърбия, Черна гора, Косово, Република Северна Македония, Албания, груповото председателство на Босна и Херцеговина и на президентите на Хърватия и Словения, които приканват за започване на договаряния със Скопие и Тирана без отсрочване.

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски съобщи, че историческите въпроси нямат нищо общо с процеса на евроинтеграция.

Държавният глава на Сърбия Александър Вучич уточни, че единствено по един въпрос няма единогласие на Западните Балкани - за това по какъв начин да не се трансформират държавните граници:

" Някои си мислят, че не трябва да се трансформират границите такива, каквито на тях им харесват. А ние считаме, че не трябва да има промени според разпоредбите, открити от Организация на обединените нации. Как може да ме убедите, че спазвате правилото за цялост на границите, откакто през 2008 година ги променихте. " - разяснява Вучич във връзка на едностранното оповестяване на самостоятелност от Косово преди 13 години.

Днешната самодейност за отменяне на следващо преначертаване на границите в района беше подета в отговор на появилата се през предишния месец информация, че в Еврокомисията е постъпило такова предложение. Появиха се опасения, че възможна смяна на границите може да докара до нова районна война.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР