Президентите на средиземноморските държави изискват действия при кризата с климата

...
Президентът на Италия и колегите му в пет европейски държави
Коментари Харесай

Президентът на Италия и колегите му в пет европейски държави поискаха спешни действия за справяне с „климатичната криза“ след изгарящите горещи вълни, горски пожари и наводнения.

Има опасения, че такива екстремни лета в Южна Европа ще навредят на туристическата индустрия, а също и на реколтата, две опори на икономиките в региона.

„Екстремни природни явления унищожават екосистемата и заплашват нашето ежедневие, нашия начин на живот“, се казва в изявление, подписано от президента на Италия Серджо Матарела и неговите колеги в Гърция, Хърватия, Словения, Малта и Португалия.

Големи райони от Средиземно море бяха обхванати от интензивна гореща вълна миналия месец и пожарникарите се бориха да потушат смъртоносни пожари в регион, простиращ се от Алжир до Турция.

„Няма повече време за губене, няма повече време за компромиси по политически или икономически причини“, казаха президентите в изявлението, добавяйки, че средиземноморският регион е особено изложен на рисковете от недостиг на вода и опустиняване.


Инициативата беше подтикната от телефонен разговор между Матарела и гръцкия президент Катерина Сакеларопулу и след това разширена до други членове на „групата Arraiolos“ от президенти без изпълнителни функции от държави от ЕС.

„Всички средиземноморски страни трябва да координират и реагират, да се ангажират с колективни усилия за спиране и обръщане на последиците от климатичната криза“, се добавя в изявлението.

Президентът в Италия играе роля в разрешаването на политически кризи и е склонен да говори широко по по-широки социални въпроси, като същевременно избягва партийните позиции.

Изявлението от четвъртък предизвика тревога, но не предложи конкретни мерки за справяне с проблема.

Самата Италия трябва да инвестира повече и да увеличи усилията си за постигане на целта на ЕС до 2030 г. за по-ниски въглеродни емисии, показва правителствен документ, видян от агенция Ройтерс миналия месец.

Източник: Ройтерс
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР