Президентите на САЩ и Турция Доналд Тръмп и Реджеп Тайип

...
Президентите на САЩ и Турция Доналд Тръмп и Реджеп Тайип
Коментари Харесай

Ердоган предложи на Тръмп да се създаде работна група за ракетите С-400

Президентите на Съединени американски щати и Турция Доналд Тръмп и Реджеп Тайип Ердоган са разискали по телефона в понеделник турското предложение да основат обща работна група по въпроса за плануваната покупка от Турция на съветски зенитно-ракетни системи С-400, заяви Ройтерс, като се базира на кабинета на Ердоган.

Двете страни спорят от месеци за турската поръчка за съветската ракетна система, за която Съединени американски щати споделя, че е несъвместима с отбранителната мрежа на НАТО и ще заплаши самолетите Ф-35, които Анкара чака да получи, осведоми Българска телеграфна агенция.

От своя страна Турция счита, че една работна група може да направи оценка на въздействието на С-400 върху изтребителите, само че в петък турската страна заяви, че не е получила отговор от Вашингтон.

Вчера Белият дом удостовери, че Тръмп и Ердоган са разискали плануваното пазаруване на ракетите С-400. На въпрос дали Тръмп е изложил пред Ердоган американските опасения към турската покупка на съветската система, върховен представител на Съединени американски щати отговори: " Ние ясно и поредно сме подчертавали дълбоките си опасения към придобиването на С-400 пред представители на турското държавно управление неведнъж и на най-високи нива ".

Държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпейо и неколцина американски сенатори предизвестиха Турция, че ще бъде глобена поради пазаруването на С-400 по силата на закон, който планува наказания против страни, които получават военно съоръжение от Русия. Турция дава отговор, че като член на НАТО тя не е опасност за Съединени американски щати и законът за глобите не е използван.

Тръмп и Ердоган са разискали още търговски въпроси и рецесията в Сирия, оповестява Белият дом.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР