Президентите на САЩ и Русия - Джо Байдън и Владимир

...
Президентите на САЩ и Русия - Джо Байдън и Владимир
Коментари Харесай

Високо напрежение: Байдън разговаря с Путин, Русия засече американска атомна подводница

Президентите на Съединени американски щати и Русия - Джо Байдън и Владимир Путин, разговаряха по предпазена телефонна линия, с цел да обсъдят украинската рецесия, оповестиха осведомителните организации. Разговорът им продължи 62 минути, оповести Белият дом.

Американският президент е предизвестил съветския президент Владимир Путин, че Съединени американски щати и техните съдружници ще дадат " съдбоносен отговор ", в случай че Русия нахлуе в Украйна. " Президентът Байдън акцентира, че нова съветска инвазия в Украйна ще докара до премеждия на доста хора и " ще навреди на репутацията " на Русия, оповестиха още от Белия дом.

Американски чиновник сподели, че диалогът не е довел до фундаментална смяна и не е ясно дали Русия ще поеме по пътя на дипломацията, или на военните дейности. " Съединени американски щати са подготвени да взаимодействат посредством дипломация, само че са " също толкоз подготвени и за други сюжети ", добави Белият дом.

Това стана в миг, когато Вашингтон заяви, че съгласно разследващи данни Русия може да във всеки миг да нападне Украйна. Определен като " добре осведомен източник, поискал да остане неизвестен ", сподели, че Русия имала желание да нахлуе в Украйна на 16 февруари. Белият дом обществено съобщи, че Съединени американски щати не знаят сигурно дали Путин е решил да предприеме инвазия, отбелязва Асошиейтед прес. Москва отхвърля да има желание да навлиза в Украйна.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков уточни, че самодейността за днешния диалог е била на Байдън, съобщи ТАСС.

Последно двамата водачи разговаряха по телефона в края на предходната година, а на 7 януари имаха видеоконферентна среща.

Русия сподели, че подводница на Съединени американски щати е нарушила териториалните й води в Далечния изток

По същото време съветската войска заяви, че е употребила " съответните средства ", с цел да накара американска атомна подводница да напусне съветските териториални води в Далечния изток, откакто плавателният съд не е извършил съветското искане да го направи, заяви организация Интерфакс, представена от Ройтерс.

Подводницата е била засечена край остров Уруп, част от Курилските острови в Тихия океан, до момента в който Русия правила военноморски учения, показват съветското министерство на защитата. То е привикало американския боен аташе, с цел да изрази неодобрение пред него от случая, заяви РИА Новости.

Американската подводница е била от клас " Вирджиния ", а съветският транспортен съд, принудил я да напусне съветските териториални води - фрегатата " Маршал Шапошников ".

Международната дипломация в деяние

Сигурността в Европа и обстановката към Украйна са били главните тематики и на състоялия по-рано през днешния ден телефонен диалог с времетраене час и 40 минути сред Путин и френския президент Еманюел Макрон. " В диалога с Макрон Путин не е споделил нищо, което да дава съображение да се счита, че се готви да навлезе в Украйна ", съобщи пред кореспонденти чиновник на Елисейския замък. " Въпреки това ние сме извънредно бдителни и деликатно следим разположението на съветските военни, с цел да избегнем най-лошото ", добави той.

По-рано през днешния ден, на фона на западните изказвания за идно нахлуване на Русия против Украйна, първите дипломати на Русия и Съединени американски щати Сергей Лавров и Антъни Блинкън също организираха телефонен диалог. Според информация на съветското министерство на външните работи Сергей Лавров е споделил на Антъни Блинкън, че разгърнатата от Съединените щати и техните съдружници пропагандна акция за съветска експанзия против Украйна преследва провокативни цели, насърчава управляващите в Киев към бойкот на Минските съглашения и към пагубни опити за решение на казуса в Донбас по силов път.

Освен това Лавров е отбелязал, че в получените от Вашингтон и Брюксел отговори на съветските оферти за гаранции за сигурност са били подценени най-важните претенции на Москва: да спре по-нататъшното разширение на НАТО на изток и да не се разполагат ударни оръжейни системи наоколо до съветските граници.

От Държавния департамент във Вашингтон също излязоха със известие за диалога сред ръководителите на съветската и американската дипломация и оповестиха, че по време на разговора сред Блинкън и Лавров сигурно не е даден сигнал, че Москва е подготвена на деескалация.

Лавров още веднъж е декларирал, че Русия няма желание да нахлуе в Украйна и че Москва към момента завърши отговора на американското контрапредложение по сигурността.

През последните часове Путин беседва и с беларуския си сътрудник Александър Лукашенко. Те разискаха реакцията на Съединени американски щати и НАТО по съветските оферти за гаранции за сигурността. До 20 февруари в Беларус се организират военни учения на двете страни.

Хиляди в Киев излязоха на шествие с плакати " Нашествениците би трябвало да умрат "

Няколко хиляди украинци излязоха на митинг-шествие в Киев, с цел да покажат единение на фона на опасенията от съветско навлизане. Украинският водач Володимир Зеленски сподели на хората да не се поддават на суматохата и съобщи, че към този момент има пренасищане от мрачни предсказания за война в медиите, съобщи Ройтерс.

Украинците извършиха улиците в центъра на Киев и минаха в шествие, скандирайки " Слава на Украйна ", носейки украински флагове и транспаранти, на които пишеше " Украинците ще се съпротивляват " и " Нашествениците би трябвало да умрат ".

Зеленски, който посети полицейски учения в южната Херсонска област, съобщи, че съветско нахлуване може да се случи когато и да е, само че изрази неодобрение от всеобщо тиражираните в последно време в медиите изказвания, че се задава огромен боен спор.

" Най-добрият другар на нашите врагове е суматохата в страната ни. А цялата тази информация единствено провокира суматоха и не може да ни е от помощ ", сподели той. " Не бих могъл да се съглася или да не съглася с нещо, което още не се е случило. Засега в Украйна няма никаква пълномащабна война. "

Зеленски още предишния месец изрази неодобрение от мрачните прогнози за война. Те се отразиха зле на стопанската система и на курса на националната валута, отбелязва Ройтерс.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР