Президентите на САЩ и Русия Джо Байдън и Владимир Путин

...
Президентите на САЩ и Русия Джо Байдън и Владимир Путин
Коментари Харесай

Паметна среща между Байдън и Путин: Най-важното, което си казаха

Президентите на Съединени американски щати и Русия Джо Байдън и Владимир Путин завършиха срещата си на върха в Женева . Двамата разговаряха близо четири часа, изначало в стеснен формат, а след къса отмора, в уголемен състав с делегации . След това светът притихна в очакване да разбере какво значимо са си споделили.

Двамата международни водачи се съгласиха да възобновят диалозите за контрола върху въоръженията и да върнат респективните си посланици в страните на предназначение, обобщават международните организации. Това стана ясно от конференция на съветския президент Владимир Путин, дадена след срещата.

Насрочването на обособени конференции по-късно, обаче, демонстрира, че на самата среща на върха не е бил доближат радушния звук, съпътствал срещата на Путин с предшественика на Байдън - Доналд Тръмп, състояла се през 2018 година, отбелязва Ройтерс. Нямаше и взаимен обяд или вечеря, добавя медиите.

На конференция след срещата Путин съобщи, че на днешните диалози с американския му сътрудник Джо Байдън не е имало неприязън и диалогът е минал градивно , съобщи ТАСС. " Общата оценка е такава - считам, че нямаше никаква неприязън. Точно противоположното , нашата среща мина кардинално. По доста неща оценките ни се разминават. Но съгласно мен, все пак и двете страни демонстрираха предпочитание да се схванат един различен и да търсят пътища за доближаване на позициите. Разговорът беше доста градивен ", сподели съветският водач.
От своя страна Байдън съобщи по време на неговата конференция, че връзките сред Съединени американски щати и Русия би трябвало да са постоянни и предсказуеми. Президентът на Съединени американски щати дефинира тона на съмита с Путин като положителен, съобщи Франс прес. Той обаче добави, че е предизвестил Путин против всякаква интервенция в американските избори. " Ясно споделих, че ние няма да толерираме опитите за нарушаване на нашия либерален суверенитет или за дестабилизиране на нашите демократични избори и че ние ще отвърнем на такива опити ", съобщи Байдън, съобщи Франс прес. Той сподели, че множеството време е разговарял с Путин за киберсигурността, добавя Ройтерс. Той заяви, че е декларирал на Путин, че неговият дневен ред не е ориентиран против Русия или против която и да е друга страна, а е дневен ред за американските жители, включващ битка с коронавирусната пандемия, възобновяване на стопанската система на Съединени американски щати, възобновяване на връзките със съдружниците и приятелите на Съединени американски щати по целия свят, отбраната на американските жители, предадоха международните организации.

По време на своята конференция Путин заяви, че е разискал с американския си сътрудник необятен кръг въпроси - от стратегическата непоклатимост до съдействието в Арктика. " Предполагам, че тематиките са известни на всички : стратегическата непоклатимост, киберсигурност, районните спорове, комерсиалните връзки ", сподели Путин.

Руският държавен глава посочи още, че особена отговорност за стратегическата непоклатимост в света се пада и на Съединени американски щати, и на Русия. " Ние сме двете най-големи нуклеарни страни: и по количество на боеприпасите , на бойните глави , и по количество на средствата за доставка, и по ниво, по качество на актуалните нуклеарни оръжия ", изброи Путин и акцентира, че и двете страни осъзнават тази отговорност.

Москва и Вашингтон ще стартират разисквания за вероятни промени в неотдавна продължения контракт за надзор на въоръжаването Нов СТАРТ.

Путин заяви още, че Русия е предоставила на Съединени американски щати изчерпателни сведения по въпроса за хакерските атаки . По думите му двамата с американския президент Джо Байдън са се споразумели да стартират съвещания по тематиката за киберсигурността.

Руският президент уточни, че осъществени хакерски атаки против Русия, идват от Съединени американски щати.

Путин също така сподели, че Вашингтон не би трябвало да се безпокои от съветска милитаризация на Арктика, съобщи Франс прес. Той сподели, че тези терзания са неоснователни и добави, че в противен случай двете страни би трябвало да си сътрудничат.

Путин съобщи още, че двамата с Байдън са се договорили за връщането на посланиците на двете страни на местоработата им , надлежно в Москва и Вашингтон , предадоха международните организации

" Що се касае до връщането на посланиците на тяхната месторабота, в Москва надлежно американския дипломат и във Вашингтон надлежно съветския дипломат, ние се договорихме, че този въпрос е решен " , съобщи Путин.

Посланиците бяха извикани по-рано тази година в респективните им столици за съвещания, напомнят организациите. Първо Русия извика посланика си във Вашингтон Анатолий Антонов, откакто Байдън съпостави Путин с палач. Американският дипломат в Москва Джейк Съливан разгласи месец по-късно, че се връща във Вашингтон за съвещания, нещо, за което беше настоял Кремъл .

Освен това Съединени американски щати експулсираха 10 дипломати през април при нова вълна от наказания след хакерски атаки, приписвани на Москва. Русия отвърна с експулсиране също на дипломати и забрани на посолството на Съединени американски щати в Москва да употребява непознати жители - мярка, която попречва доста дейностите на дипломатическата задача.

През май Русия публично разгласи Съединени американски щати за " неприятелска страна ". Единствената друга страна в този лист на Русия е Чехия, напомня Франс прес.

За Байдън той сподели: " Мога да кажа за него, че той е една градивна, уравновесена персона и че е това, което аз чаках да бъде ", съобщи Франс прес. " Очевидно е, че той е доста умел ", добави той, съобщи ДПА. После Путин похвали и моралните полезности на Байдън и означи, че предшественикът на Байдън е бил друг, съпоставяйки Байдън и Тръмп.

Путин заяви, че Байдън не го е поканил в Белия дом и добави, че би трябвало да бъдат изпълнени условия за сходен жанр срещи.

Руският президент сподели, че двамата с Байдън са говорили за правата на индивида . После той приказва в детайли за серия от тематики - от офанзивата против Конгреса на 6 януари до бомбардирането на цивилни в Афганистан, минавайки през полицейското принуждение в Съединени американски щати против афроамериканската общественост, съобщи Франс прес. Тук Путин сподели, че не желае това, което се е случило в американския Конгрес на 6 януари да се случи в Русия. Той сподели, че не желае да вижда безредици в Русия, съобщи Ройтерс.

Що се касае до опозиционера Алексей Навални, Путин просто сподели на конференцията, че Навални е знаел, че ще нарушава съветските закони и ще бъде арестуван при завръщането си в Русия през януари, само че все пак решил да се върне, предадоха международните организации. " Този човек знаеше, че нарушава настоящия в Русия закон, той е бил задължен да се явява за автограф като лице два пъти наказано условно ", подсети Путин. Руският президент сподели, че умишлено пренебрегвайки това условие на закона, " този господин отпътува зад граница на лекуване, а откакто излезе от болничното заведение, беше разгласен за търсене. Знаейки за това, той се върна. Той умишлено вървеше към това, да бъде арестуван (в Русия). Направи това, което искаше, тъй че защо можем да приказваме тук, акцентира Путин "
Путин сподели също, че Русия и Съединени американски щати са отворени за компромис по замяна на пандизчии, съобщи ДПА. Той не разясни дали е било реализирано съглашение в тази тенденция на тяхната среща през днешния ден.
На конференцията съветският президент съобщи още, че Вашингтон не би трябвало да се безпокои от съветска милитаризация на Арктика, съобщи Франс прес. Той сподели, че тези терзания са неоснователни и добави, че в противен случай двете страни би трябвало да си сътрудничат в Арктика.

Путин сподели, че с Байдън са разискали украинския въпрос, въпреки и не доста в детайли, и, че американският президент е склонен, че в основата на урегулирането в Източна Украйна би трябвало да са Минските съглашения. Според Путин, всъщност няма какво да се разисква по отношение на допустимо участие на Украйна в НАТО. Той упрекна Киев в нарушаване на съглашение за прекъсване на спора сред украинските въоръжени сили и проруските сепаратисти в Източна Украйна.

Путин също така съобщи, че Русия не организира военни учения до границата на Съединени американски щати, само че добави, че Съединени американски щати тъкмо в този момент правят това, съобщи ТАСС.

Руският президент предизвести също по този начин, че в случай че Съединени американски щати върнат глобите против Русия, това ще бъде следващата пропусната опция за двустранните връзки, съобщи ТАСС.

След конференцията Путин напусна вила " Ла Гранж " в Женева. Той потегли от мястото на срещата на върха с лимузина " Аурус ", съобщи ТАСС. Преди да седне в колата, съветският водач смъкна сакото си и помаха за сбогом на публицистите, отразяващи срещата.

След това американският президент Джо Байдън даде своята конференция.

Байдън сподели, че е обяснил на Путин, че някои сериозни инфраструктури, би трябвало да бъдат недосегаеми, било то посредством кибернетични или други средства. " Дадох му лист с 16 характерни обекта ", вариращи от енергийния бранш до водоснабдителните системи ", добави той, съобщи Франс прес. В листата попадат и опазването на здравето, телекомуникациите и питателните доставки, добавя Ройтерс, като напомня, че описът е въз основата да оценки на американското министерство за вътрешна сигурност. Байдън добави, че е обсъждал въпроса дали Москва ще предприеме дейности против хакерски атаки с искане на откуп, ориентирани против Съединени американски щати.

Той заяви, че е декларирал на Путин, че неговият дневен ред не е ориентиран против Русия или против която и да е друга страна, а е дневен ред за американските жители, включващ битка с коронавирусната пандемия, възобновяване на стопанската система на Съединени американски щати, възобновяване на връзките със съдружниците и приятелите на Съединени американски щати по целия свят, отбраната на американските жители, предадоха международните организации.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън съобщи, че е споделил на съветския си сътрудник Владимир Путин, че човешките права постоянно ще бъдат на масата за договаряния с Русия, съобщи Ройтерс.

" Как мога аз да бъда президент на Съединени американски щати и да не повдигна въпроса за н арушението на човешките права ", сподели той. Байдън добави, че тук не става въпрос единствено да се преследва Русия, когато те (руснаците) нарушават човешките права. " Тук става въпрос за това кои сме ние ", сподели Байдън и добави, че човешките права са " част от ДНК-то на нашата страна ". Той добави, че е споделил на Путин, че нито един американски президент не може да запази доверието на американския народ, в случай че не пази демократичните полезности.

Запитан на конференцията дали има вяра на съветския президент Владимир Путин след тяхната среща на върха, Байдън отвърна с типична американска сентенция: " Човек тества пудинга, като го изяжда ", което нагледно казано ще рече, че нещо може да се оцени, откакто бъде изпитано. Байдън добави, че за него е било значимо да се срещне персонално с Путин. Той сподели, че има същинска вероятност за възстановяване на връзките с Русия, съобщи Ройтерс.

На конференцията Байдън сподели още, че съгласно него Путин не се стреми към Студена война със Съединени американски щати, предадоха международните организации.

Байдън съобщи, че е споделил на Путин, че двете страни би трябвало да договорят някои съществени правила на играта , към които всички могат да се придържат, предадоха международните организации. Президентът на Съединени американски щати сподели, че на срещата с Путин не имало отправяне на закани, а единствено е имало отстояване на позиции и че двамата са говорили за съществени фундаментални неща.
Двамата с Путин са обсъждали и интернационалните тематики, разясни Байдън. Путин е предложил помощ за гарантиране на сигурността в Афганистан и двамата са дискутирали какъв брой е значимо да се попречи в тази страна да се възроди тероризмът, съобщи Ройтерс. Путин е предложил помощ и по въпроса с Иран. Двамата президенти са подчертали и какъв брой е значимо да не се допусне Иран да се снабди с нуклеарно оръжие, съобщи ТАСС. Путин и Байдън са разискали и Сирия и съхранението и възобновяването на филантропичните коридори в тази страна, заяви още Байдън.

Двамата са разискали и запазването на стабилността в Арктика и по-нататъшните стъпки в областта на стратегическата непоклатимост. " Има сфери от общ интерес, в които ние можем да си сътрудничим ", е отбелязал Байдън и е подчертал, че в частност става дума за стратегическата непоклатимост.

Байдън е изразил пред Путин и непоклатимия ангажимент на Съединени американски щати към сигурността на Украйна , съобщи Ройтерс.

Американският президент е повдигнал пред Путин и въпроса, както той сподели, за двама простъпка арестувани американски жители в Русия.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР