Президентите на САЩ и Китай - Джо Байдън и Си

...
Коментари Харесай

Байдън и Си разговаряха по телефона за първи път от седем месеца

Президентите на Съединени американски щати и Китай - Джо Байдън и Си Цзинпин, са провели първи телефонен диалог от седем месеца в опит да рестартират връзките сред двете страни след два кръга на срещи на високо ниво, по време на които се почувства осезателно напрежение, а резултатите бяха незадоволителни. Според Белия дом в този момент са се състояли " стратегически полемики ", в които Байдън е подчертал " трайния интерес на Вашингтон във връзка с мира, стабилността и напредъка на района ". Била е разисквана и " отговорността на двете страни да подсигуряват, че конкуренцията няма да прерасне в спор ".

Обаждането е станало по самодейност на американския президент, откакто Белият дом е стигнал до извода, че китайските представители, които се срещнаха със своите сътрудници от Съединени американски щати по-рано през годината, не са били склонни да вземат участие в сериозен диалог. Това показва върховен представител на администрацията на Байдън, представен от Financial Times.
Среща онлайн?
Отношенията сред Вашингтон и Пекин са обтегнати, като напрежението е изключително мощно по тематики като търговията, шпионажа и пандемията от ковид. Това е вторият телефонен диалог сред двамата водачи, откогато Байдън зае президентския пост. Американският държавен глава не се е срещал със Си от влизането си в Белия дом. През март в Аляска се организираха диалози сред американския държавен секретар Антъни Блинкен и съветника по националната сигурност Джейк Съливан, от една страна, и китайския външен министър Уан И, от друга. С Уан И се срещна и заместник-държавният секретар на Съединени американски щати Уенди Шърман предишния месец в Тиендзин.

Източникът на Financial Times показва, че досегашните дипломатически задължения на администрацията на Байдън с Китай " не са доста плодотворни ". Американският президент зае по-твърда позиция по отношение на Пекин от упованията на специалистите и търси отговорност от управлението на азиатската страна както за смазването на демократичното придвижване в Хонконг, по този начин и за репресиите против уйгурите в Синдзян.

Китай пък упреква Съединени американски щати за дипломатическия блокаж и твърди, че продължаването на политиките на предходната администрация на Доналд Тръмп възпира напредъка по тематики, в които ползите на двете страни се припокриват, като да вземем за пример климатичните промени. Според Евън Медейрос, специалист по Азия от Georgetown University, сегашният телефонен диалог е основна стъпка към провеждането на бъдеща среща сред двамата водачи. Администрацията на Байдън разисква концепцията за среща със Си Цзинпин по време на срещата на Г-20 в Италия през октомври, само че китайските медии пишат, че е допустимо президентът на Китай да взе участие единствено онлайн в събитието.
Какво споделят Белият дом и Пекин
Белият дом обобщава извършения телефонен диалог по този начин: " Двамата водачи участваха в стратегически полемики, по време на които разискаха области, в които нашите ползи се припокриват, и сфери, в които нашите ползи, полезности и вероятности са разнообразни. Дискусията е част от продължаващите старания на Съединени американски щати отговорно да направляват конкуренцията сред Америка и Китай ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР