Президентите на САЩ и Китай Джо Байдън и Си Дзинпин

...
Президентите на САЩ и Китай Джо Байдън и Си Дзинпин
Коментари Харесай

Джо Байдън и Си Дзинпин проведоха телефонен разговор, продължил повече от два часа

Президентите на Съединени американски щати и Китай Джо Байдън и Си Дзинпин организираха петия си телефонен диалог, откогато Байдън пристигна на власт. Той продължи повече от два часа и се състоя на фона на опасенията към възможното посещаване на председателката на американската Камара на представителите Нанси Пелоси в Тайван, предадоха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

Белият дом заяви, че диалогът е почнал в 08:33 ч. сутринта източноамериканско време (12:33 ч. по Гринуич) и е завършил в 10:50 ч. (14:50 по Гринуич). Преди това американски публични представители обявиха, че диалогът ще засегне необятен кръг от въпроси, в това число съветската инвазия в Украйна, която към този момент Китай не осъжда.

Разговорът се състоя в миг, когато Байдън търси нови способи за работа с надигащия се като световна мощ Китай, както и тактики за противопоставяне на разрастващото се въздействие по света на Пекин. Досега главно тестване за двустранните връзки се явяваха несъгласията сред Съединени американски щати и Китай по въпроси като международното опазване на здравето, икономическата политика и човешките права, само че с отхвърли на Пекин да осъди съветската инвазия в Украйна към проблематичните въпроси се прибави и още един, отбелязва Асошиейтед прес.

А най-новата тематика, предизвикваща напрежение сред тях, се оказаха проектите за посещаване на Нанси Пелоси в Тайван, демократично самоуправляващия се остров, който получава поддръжка от Съединени американски щати за защитата си, само че който Китай счита за част от територията си. Пекин непосредствено съобщи, че в случай че сходна аудиенция в действителност се състои, тя ще бъде възприета от китайска страна като провокация, а това е опасност, на която в Съединени американски щати гледат все по-сериозно предвид на съветското навлизане в Украйна.

Самият звук в предизвестията на Китай по отношение на възможната аудиенция също стартира да се изостря, отбелязва Ройтерс.

Ако Пелоси в действителност посети острова, това ще бъде фрапантна, само че не и невиждана проява на поддръжка от американска страна за Тайван, който твърди, че от ден на ден е подложен на военни и стопански закани от страна на Китай.

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР