Президентите на САЩ Доналд Тръмп и на Турция Реджеп Ердоган

...
Президентите на САЩ Доналд Тръмп и на Турция Реджеп Ердоган
Коментари Харесай

Тръмп и Ердоган ще продължат да преговарят за североизточна Сирия

Президентите на Съединени американски щати Доналд Тръмп и на Турция Реджеп Ердоган се споразумяха в телефонен диалог да продължат да търсят решение с договаряния в североизточна Сирия, заяви Белият дом, представен от Ройтерс и ДПА.

"Двамата водачи се споразумяха да продължат да търсят решение с договаряния за североизточна Сирия, отговарящо на потребностите на сигурността на двете страни ", се споделя в декларация на Белия дом. Ердоган е изказал на Тръмп съболезнования за четиримата американски жители, починали в гибелен атентат в сирийския град Манбидж, отговорност за който пое Ислямска страна. Тръмп е подчертал, че е "важно да бъдат разгромени терористичните детайли " в Сирия, съобщи говорителката на Белия дом Сара Сандърс. "Двамата разискаха също взаимния интерес на двете страни от разширение на комерсиалните им връзки ", добави тя. Това е вторият телефонен диалог на двамата президенти през изтеклата седмица, откакто Тръмп изненадващо разгласи евакуиране на близо 2000-те американски военни от Сирия.

Плановете на Вашингтон за изтеглянето остават неразбираеми, отбелязва ДПА. Американските военни оповестиха, че са почнали изтеглянето от Сирия, само че не оповестиха график за него. Турция е подготвена да поеме без отсрочване грижите за сигурността в сирийския град Манбидж, съобщи турският президент Ердоган в диалог по телефона с президента на Съединени американски щати Тръмп. Това разгласи нощес турското президентство, представено от Ройтерс. Според Ердоган нападението предходната седмица, в което в Манбидж бяха убити четирима американски военни, е било провокация против решението на Тръмп да изтегли войските на Съединени американски щати от Сирия.

Манбидж е под контрола на подкрепяните от Съединени американски щати Сирийски демократични сили, съюзени с кюрдските Сили за отбрана на народа (СЗН). Миналия месец СЗН предложиха на президента Башар ал Асад сирийски войски да се разположат в региона към града, с цел да не се допусне вероятно турско нахлуване, прибавя Ройтерс. Според Анкара терористите от СЗН са свързани с Кюрдската работническа партия (ПКК), коятов от десетилетия води въоръжена битка на турска земя. През декември Турция заплаши, че ще навлезе в Манбидж, припомня ДПА. След оповестеното от Тръмп решение за евакуиране от Сирия Турция спря интервенцията за Манбидж, само че от този момент ускорява военното си наличие до сирийската граница.

Миналата седмица Тръмп предложи да се сътвори зона за сигурност в северна Сирия. Сирийските демократични сили обявиха, че са подготвени да спомагат за такава зона. Но Турция желае тя да бъде прочистена от кюрдски бойци, прибавя Ройтерс.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР