Президентите на Съединените щати и Египет Джо Байдън и Абдел

...
Президентите на Съединените щати и Египет Джо Байдън и Абдел
Коментари Харесай

Президентите на САЩ и Египет се срещнаха за първи път

Президентите на Съединените щати и Египет Джо Байдън и Абдел Фатах ас Сиси се срещнаха за първи път след встъпването в служба на американския държавен глава при започване на предходната година, заяви в. “Ал Ахрам”. Двамата бяха в саудитския пристанищен град Джеда, където дружно с водачите на Ирак и Йордания участваха в срещата на върха на Съвета за съдействие на страните от Персийския залив.

Тази година Съединени американски щати и Египет означават 100-годишнина от установяването на дипломатически връзки, отбелязва “Ал Ахрам”. Кайро и Вашингтон организираха двустранен стратегически разговор през ноември 2021 година за първи от от 2015 година. Двете страни реализираха единодушие за задълбочаване на партньорството си в редица области, измежду които правата на индивида, защитата и сигурността.

На фона на войната на Русия в Украйна египетският външен министър Самех Шукри и американският държавният секретар Антъни Блинкън подчертаха нуждата от взаимни старания за ограничение на последствията от световна рецесия. Шукри се срещна с Блинкън по време на формалното посещаване във Вашингтон в средата на април.

През месец май предходната година, след постигането на помирение сред Израел и “Хамас” с посредничеството на Египет, Байдън и Сиси организираха два телефонни диалога, в границите на които разискаха събитията в палестинските територии, в Либия, както и построяването на огромния етиопски язовир “Възраждане” на Сини Нил.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР