Президентите на Русия - Владимир Путин, САЩ - Доналд Тръмп

...
Президентите на Русия - Владимир Путин, САЩ - Доналд Тръмп
Коментари Харесай

Русия, САЩ и Франция: Спрете огъня в Нагорни Карабах

Президентите на Русия - Владимир Путин, Съединени американски щати - Доналд Тръмп и Франция - Еманюел Макрон са съгласували обща декларация, отдадена на спора в Нагорни Карабах, съобщи ТАСС.

Тримата водачи на великите сили са апелирали и към Азербайджан, и към Армения да спрат неотложно огъня.

В документа Баку и Ереван са били призовани да възобновят мирните договаряния без предварителни условия.

"Ние скърбим за жертвите на възобновените въоръжените конфликти. Ние показваме нашите най-искрени съболезнования на околните на починалите и пожелаваме бързо възобновяване на потърпевшите ", са показали още тримата държавни глави.

Конфликтът сред Баку и Ереван е почнал през февруари 1988 година, когато Нагорнокарабахската самостоятелна област (населена най-вече с арменци) е оповестила за излизането си от състава на Азербайджанската руска социалистическа република.

В началото на 90-те години на предишния век е избухнала война сред Азербайджан, от една страна, и Армения и сепаратистите в Нагорни Карабах, от друга, взела към 30 000 жертви. След военния спор в интервала 1992-1994 година Азербайджан де факто е изгубил надзор над региона.

През 2016 година тежки сражения за малко не прераснаха в нова война за Нагорни Карабах. През юли тази година се стигна до смъртоносни боеве в региона на границата, а от 27 септември регионът още веднъж е станал сцена на конфликти.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР