Президентите на Русия Владимир Путин и на Турция Реджеп Тайп

...
Президентите на Русия Владимир Путин и на Турция Реджеп Тайп
Коментари Харесай

Президентите на Русия и Турция обсъдиха строителството на АЕЦ „Аккую“


Президентите на Русия Владимир Путин и на Турция Реджеп Тайп Ердоган разискаха по време на договарянията АЕЦ „ Аккую “ и проблемите, свързани със забавянето на реализирането на този план. Това заяви прессекртарят на съветския резидент Дмитрий Песков, представен от съветски организации.
„ Говориха за „ Аккую “, за това по какъв начин се движи планът, какви си проблемите, забавящи плана. В частност приказваха за нуждата от предприемане на ограничения за даване на статута на стратегически вложител (на „ Росатом “) “, сподели Песков пред публицисти.

„ Разчитаме в къси периоди да построим и пуснем в употреба първия енергиен блок на атомната електроцентрала “, сподели Владимир Путин след договарянията.

Той акцентира, че планът АЕЦ „ Аккую “ е разискван в детайли в границите на договарянията, както и строителството на газопровода „ Турски поток “. Държавният глава подсети, че през юни той дружно с Ердоган дадоха старт на построяването на дълбоководната част от „ Турски поток “.
Путин акцентира, че всичко това изисква съгласуване на дейностите както на Анкара, по този начин и на Москва, в това число навреме приемане на нужната документи и лицензии.

Президентът на Турция Тайп Ердоган означи, че Анкара е за по-бързо създаване на АЕЦ „ Аккую “ и „ Турски поток “.
„ Готови сме да ги ускорим “, съобщи той.

Проектът АЕЦ „ Аккую “ включва създаване на четири енергийни блока с реактори вид ВВЕР, потомство 3+. Мощността на всеки енергиен блок от бъдещата АЕЦ е 1200 МВт. Руските вложения в плана се възнамерява да бъдат от порядъка на 22 милиарда $. Турската страна разчита на пуск на реактора на първия енергиен блок през 2023 година
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР