Президентите на Русия и Сирия Владимир Путин и Башар Асад

...
Президентите на Русия и Сирия Владимир Путин и Башар Асад
Коментари Харесай

Путин проведе среща с Асад


Президентите на Русия и Сирия Владимир Путин и Башар Асад разискаха в понеделник въпроси, свързани с политическото урегулиране на Сирия, както и с подготовката на идния Конгрес на сирийския народен разговор. Събеседването сред двамата се състоя в границите на работната аудиенция на Асад в Сочи, а стенограмата от срещата беше оповестена по-късно на уеб страницата на Кремъл.

Откривайки диалога, президентът на Руската федерация поздрави сирийския си сътрудник "за резултатите, които Сирия се пробва да реализира в битката против терористичните групи". И въпреки и да означи, че "абсолютната победа над тероризма към момента е доста далечна", изрази мнение, че военната интервенция в Сирия е доста близко към своя край.

Поради тази причина Путин изрази желанието си да се обсъдят главните правила на политическия развой, поддържан от Конгреса на сирийския народен разговор. Пред Асад той съобщи също по този начин, че желае да чуе оценката му са настоящото положение на страната му и вероятностите за нейното развиване, в това число и визията му за политическите промени след края на военния спор.

„ Най-важният въпрос, несъмнено, е въпросът за мирното политическо урегулиране след разгрома на терористите и дълготрайното споразумяване на обстановката в Сирия", посочи съветският държавен глава.

Путин напомни още, че на 22 ноември ще се срещне с президентите на Турция и Иран Реджеп Ердоган и Хасан Роухани.

„ Освен тях вие знаете, че ние работим интензивно и с други страни – Съединени американски щати, Ирак, Египет, Саудитска Арабия, Йордания и поддържаме с тези свои сътрудници непрекъснат спор ”, сподели той, предлагайки косвено помощта си на Сирия.

На своя страна Башар Асад акцентира постигнатия си триумф „ както на бойното поле, по този начин и политическото" и посочи приноса на Русия в постигането на удобните за страната му резултати. Той благодари на Путин от името на сирийците „ че (руснаците) са им помогнали да отстояват териториалната целокупност и независимостта на страната си ”.

„ На този стадий, изключително откакто постигнахме победи против терористите, несъмнено, ние се интересуваме от насърчаването на политическия развой ”, сподели Асад и добави, че в тази връзка се надява да получи поддръжката от Русия, с цел да може да попречи на каквото и да било външно вмешателство в политическите процеси на Сирия.

"Приветстваме обаче и всички, които в действителност са заинтригувани от политическо съглашение, ние сме подготвени да проведем разговор с тях ", увери сирийският президент. /ТАСС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР