Президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Доналд Тръмп

...
Президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Доналд Тръмп
Коментари Харесай

Новите санкции на САЩ срещу Русия влязоха в сила

Президентите на Русия и Съединени американски щати Владимир Путин и Доналд Тръмп

Още по тематиката
Руската петролна промишленост става все по-независима от западните капитали

Нови наказания ще имат минимално въздействие върху промишлеността, написа в собствен разбор Reuters
21 авг 2018
Меркел и Путин си " сверяват часовниците " за " Северен поток 2 ", Украйна и Сирия

По време на диалозите сред двамата водачи не са били реализирани съответни съглашения
19 авг 2018
Русия се пробва да понижи зависимостта си от $

Москва ще продължи да продава американските си облигации
14 авг 2018
Дерипаска предложи на Съединени американски щати проект за освобождение от глобите

Руският олигарх ще понижи своя дял в " Русал " от 70 на 45%
14 авг 2018
Рублата поевтиня до близо 2.5-годишно дъно

Обезценяването на съветската валута продължава в очакване на новите наказания от Съединени американски щати
13 авг 2018 От през днешния ден Русия няма да има достъп до американски експорт на артикули и услуги, свързани с оръжейната промишленост и националната сигурност, нито до финансиране от американски държавни институции. Новите наказания, които съгласно Русия единствено ще основат в допълнение напрежение сред Вашингтон и Москва, се постановат поради отравянето на някогашния шпионин Сергей Скрипал с нервнопаралитично вещество " Новичок ". Държавният департамент съгласно известието на Федералния указател е " открил, че държавното управление на Русия е употребило химически оръжия в нарушаване на интернационалното право или смъртоносни химически оръжия против жителите си. "

Ще работят най-малко една година

Мерките би трябвало да работят най-малко година, а съгласно съветника на американския президент Доналд Тръмп по въпросите на националната сигурност Джон Болтън глобите ще останат в действие, до момента в който Русия не промени държанието си, написа dnevnik.bg.

Новите ограничения идват в сложен миг за връзките на Русия и Съединени американски щати поради заключенията на американските служби за съветска интервенция в американските избори и ролята на Русия в Сирия и Украйна. Това е и следващият пакет американски наказателни ограничения, свързани с Русия за тази година.

Мерките

Федералният указател на Съединени американски щати, който разгласява известия и регулации на държавното управление, към този момент разгласява авансово в петък документа със глобите, който по това време още не беше влезнал в действие. Той планува няколко стъпки.
Като най-важна мярка съветските медии акцентират възбраната за продажба на артикули и услуги, свързани с отбранителния бранш (оръжия и др.) и с националната сигурност (според американски медии с това евентуално ще спрат и доставките за съветски компании на електроника, материали и съоръжение за рандеман на нефт и газ).

Стоките и технологиите, следени поради националната сигурност на Съединени американски щати, електроника, авионика, чипове, някои типове газови турбини, някои типове лазерни технологии и други С тази мярка Съединени американски щати на процедура стопират износа са всякакво съоръжение за цифрова връзка - от системи до осведомителна сигурност през информационен програмен продукт и стратегии за мобилни и сателитни връзки до компютри, операционни системи и съставените елементи им.

Напълно се приключва даването на помощи от Съединени американски щати (такива може да получава и Русия според закона от 1961 година, предусещащ финансиране на планове за икономическо и обществено развиване, сигурност и др.).
Освен това съветски институции няма да могат да получават заеми, гаранции или различен вид финансова помощ от " които и да било " департамент и организация на американското държавно управление, нито от " Експорт-импорт банк " (федерална организация в Съединени американски щати, която посредничи улеснява връзката сред държавни управления и износители).

От плануваните наказания има няколко изключения - да вземем за пример износът на артикули и технологии, свързани със сигурността на гражданската авиация, ще се позволява или отхвърля поотделно за всеки случай. Няма промени в търговията с дъщерни организации на американски компании в Русия, нито в износа и реекспорта на артикули или технологии за " търговски крайни консуматори ", когато става въпрос за гражданска приложимост. Няма да бъде наранено и съдействието в космоса.

Как ъв ще е резултатът върху Русия

Съединени американски щати правят оценка търговията със стоките в листата сред американски и съветски компании на стотици милиони долари. Доставката им в Русия в същото време и сега се подлага на надзор от съветските управляващи, а преценката се прави за всеки обособен случай, отбелязва съветското деловото издание РБК. Ако следствията в браншове като софтуерния ще е по-трудно да се плануват, се чака те да са дребни в отбранителния бранш, в който така и така е неразрешено потреблението на вносни съставни елементи.
Според РБК съветските управляващи правят оценка каузи на вносната продукция в микрочиповете на 97% - т. е. доставките извън са сериозни националната сигурност на Русия. Източници на в. " Комерсант " от държавното управление споделят, възбраната за импорт на електроника ще се отрази на браншове като военнокосмическата промишленост и други браншове.

Според ръководителя на Центъра за макроикономически разбор Наталия Орлова икономическият резултат от днешните ограничения ще е " нищожен ". Санкциите, които се готвят в Конгреса обаче (виж карето), биха могли " мощно да променят макроконтекста " за Русия, като блокират достъпа до долари на огромни играчи в съветската стопанска система, споделя тя за " Комерсант ".

Никита Масленников, началник на направление " Финанси и стопанска система " в Института за модерно развиване, дава отговор по-песимистично. " Още не са въведени, а упованията се виждат в реакцията на пазара: съмнения на рублата, растеж на упованията за инфлация. " Според него глобите могат да се отразят на 0.2-0.3% от брутния вътрешен артикул, само че не и да причинят нова криза.

Според специалисти, интервюирани от ТАСС, глобите могат да навредят на преправянето на нефт и газ в Русия. Ако заканите се материализират, има риск да бъдат спрени стратегии за модернизиране на петролни рафинерии. Те могат да попречат и на разработките на локални технологии.

" Забраната върху вноса на съоръжение за преработката на нефт и газ може да се отрази негативно на опциите на съветските компании да продължат да модернизират нефтопреработвателните фабрики и да се диверсифицират за сметка на развиването на нефтохимическия бранш ", разяснява Дмитрий Маринченко, който работи за рейтинговата организация Fitch. Засега е мъчно да бъдат оценени икономическите вреди от тези наказания, добави той. Следващата стъпка
Втора фаза на глобите ще бъде задействана 3 месеца по-късно, в случай че Русия не даде гаранции, че повече няма да използва химически оръжия и се съгласи на инспекции от Организация на обединените нации. Ако Москва не реагира, Държавният департамент на Съединени американски щати ще може да избере от лист с общо 6 ограничения. Сред тях са прекъсването на съвсем целия импорт и експорт сред двете страни, възбрана на държавната компания " Аерофлот " да лети до Съединени американски щати и понижаването на равнището на дипломатическите връзки сред Вашингтон и Москва.
Освен това на 14 август Конгресът разгласява законопроект за нови наказания, с който би забранил на американски вложители да правят покупко-продажби, да финансират или да правят други интервенции с съветски дълг. Биха се замразили интервенциите с американските активи на обособени финансови институции като " Внешекономбанк ", " Сбербанк ", ВТБ, " Газпромбанк " и други основни за съветския банков бранш. Пакетът обаче занапред следва да бъде прегледат и гласуван.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР