Президентите на Косово и Сърбия Хашим Тачи и Александър Вучич

...
Президентите на Косово и Сърбия Хашим Тачи и Александър Вучич
Коментари Харесай

Хашим Тачи и Вучич влязоха в сблъсък в Съвета за сигурност на ООН

Президентите на Косово и Сърбия Хашим Тачи и Александър Вучич влязоха в конфликт на изключително съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации нощес, дни откакто Народното събрание на Прищина гласоподава за трансформирането на съществуващите сили за сигурност в войска, предадоха ДПА и Франс прес.

" Ако Косово е позволило неточност, тя е единствено, че изчакахме пет години със основаването на войска ", съобщи Тачи. " Косовските бойци ще бъдат бойци на мира и армията на Косово ще способства за стабилността в района ", увери той, представен от Българска телеграфна агенция.

Според косовския президент Организация на обединените нации би трябвало да преразгледа степента на ангажираността си в Косово, тъй като вниманието му е належащо за справяне с същинските проблеми пред днешния свят.

Сръбският президент Вучич обаче прикани Организация на обединените нации да " укроти " и възпре Косово и в бъдеще да играе по-важна роля в разговора сред двете страни. Той отхвърли " по този начин нареченото суверенно право " на Прищина да построява лична войска и съобщи, че е " доста обезпокоен, доста угрижен и даже малко изплашен " за следствията, които ще има за района основаването на косовска войска.

Нито в един документ на нито една интернационална организация и даже в личната конституция на Косово няма и дума за трансформиране на силите за сигурност, акцентира Вучич и цитира съответния параграф. Той не пропусна да означи, че Белград не признава косовската конституция.

Сърбия продължава да счита обитаемото най-вече с албанци Косово за своя територия, въпреки че районът разгласи самостоятелност преди близо 11 години, отбелязва ДПА. Етническите албанци се разпалиха против ръководството на Белград през 1998 и 1999 година и почналата война докара до намесата на НАТО против Сърбия. Оттогава в Косово има водени от НАТО миротворчески сили.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш изрази опасения от проектите за укрепване на косовските сили за сигурност и означи в изказване, че всякакво ограничение на отговорностите на водената от НАТО мироопазваща задача би противоречало на отнасящата се до нея резолюция на Съвета за сигурност.

Съединени американски щати показаха поддръжката си за трансформирането на косовските сили за сигурност. Китай прикани двете страни да се въздържат от всевъзможни изявления, които подхранват напрежението. Европейските страни членки на Съвета за сигурност разпространиха декларация, призоваваща за разговор, за постигането на " съглашение за цялостна и правнообвързваща нормализация " и основаването на условия, позволяващи подновяването на разговора, отбелязва Франс прес.

Руският непрекъснат представител в Организация на обединените нации Василий Небензя съобщи, че решението на Косово е жестоко нарушаване на резолюция 1244 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, която е основополагащ акт за решаването на спора в Косово, съобщи ТАСС. Той дефинира като безотговорна, беззъба и преминаваща рисковата линия политиката на Европейски Съюз към Косово и предизвести, че появяването на косовски въоръжени сили " е опасност за мира и сигурността в района и води до риск от повтаряне на въоръжения спор ".

Прищина би трябвало неотложно да анулира решението за основаване на лични въоръжени сили, което нарушава резолюция 1244, прикани съветският посланик. Той предизвести, че появяването на " по този начин наречената косовска войска е екзистенциална заплаха за сърбите ". " Достатъчно е да напомним, че в редиците на силите за сигурност на Косово има значително някогашни бойци на по този начин наречената освободителна войска на Косово, виновна за военни закононарушения и закононарушения срещу човечеството по време на спора ", акцентира Небензя.

Той изрази опасения, че е допустимо " навлизане на въоръжените косовски албански подразделения в обитаемоте със сърби региони на север за установяването със мощ на контрола на Прищина над цялата територия на Косово " и съобщи, че не изпитва убеденост в способността и готовността на интернационалните сили за сигурност да предотвратят сходна интервенция.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР