Президентите на Китай и Русия Си Дзинпин и Владимир Путин

...
Президентите на Китай и Русия Си Дзинпин и Владимир Путин
Коментари Харесай

Путин и Си Дзинпин планират да участват на срещата на Г-20

Президентите на Китай и Русия Си Дзинпин и Владимир Путин възнамеряват да вземат участие на срещата на върха на Г-20 през ноември на остров Бали, заяви президентът на Индонезия Джоко Видодо, представен от БиБиСи.

„ Си Дзинпин ще пристигна. Президентът Путин също ми сподели, че ще пристигна “, съобщи президентът прочут също като Джокови.

Това е първото удостоверение, че и двамата водачи ще участват на срещата на върха.

Това ще бъде първата световна среща на върха след нахлуването на Русия в Украйна и нарасналото напрежение към Тайван.

Това също ще бъде първият път, когато Си напуща Китай от януари 2020 година, когато страната затвори границите си при започване на пандемията от Covid. Оттогава той напусна континента единствено с цел да означи 25-ата годишнина от завръщането на Хонконг в Китай на 1 юли тази година.

Срещата на върха през ноември ще бъде дълго чакана, като се има поради, че там би трябвало да участва и президентът на Съединени американски щати Джо Байдън - не е ясно дали той ще се срещне с Путин, само че се счита, че даже още преди Бали той може да договаря лице в лице със Си Дзинпин.

Срещата на върха се организира и откакто Китай и Русия оповестиха стратегическо партньорство „ без ограничавания “, макар че огромна част от света осъжда решението на Путин да нахлуе в Украйна, отбелязва BBC.

По-рано Вашингтон прикани Г-20 да отстрани участието на Русия и да отдръпна поканата на Путин за срещата на върха поради войната в Украйна.

Междувременно Индонезия се нарежда като миротворец сред страните.

„ Съперничеството на огромните страни е в действителност обезпокоително “, означи Видодо. „ Това, което желаеме, е този район да бъде постоянен, кротичък, с цел да можем да изградим стопански напредък “.

По-рано тази седмица индонезийският водач сподели, че и Русия, и Украйна са приели страната му като „ мост на мира “.

През юни той беше първият азиатски водач, който пътува до Киев и Москва, с цел да се срещне с украинския президент Володимир Зеленски и Путин. По време на срещите той прикани за преустановяване на войната и намиране на решения на международната хранителна рецесия.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР