Президентите на девет държави от НАТО от Централна и Източна

...
Президентите на девет държави от НАТО от Централна и Източна
Коментари Харесай

Президентите на 9 държави от НАТО подкрепят кандидатурата на Украйна за членство и призовават за повече военна помощ

Президентите на девет страни от НАТО от Централна и Източна Европа направиха взаимно изказване в неделя в поддръжка на кандидатурата на Украйна за участие в отбранителния съюз и приканиха за увеличение на военната помощ за Киев, съобщи CNN.

Президентите на Чешката република, Естония, Латвия, Литва, Северна Македония, Черна гора, Полша, Словакия и Румъния показаха твърдата си поддръжка за " решението от срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 година по отношение на бъдещото участие на Украйна в Алианса ".

" Подкрепяме Украйна в нейната отбрана против съветската инвазия, пожелаваме Русия неотложно да се изтегли от всички окупирани територии и насърчаваме всички съдружници да усилят доста военната си помощ за Украйна ", се споделя още в изказването.

В изказването се отбелязва, че водачите на тези страни - които съставляват съвсем една трета от членовете на НАТО - " са посетили Киев по време на войната и са станали очевидци на последствията от съветската експанзия ".

" Отново заявяваме поддръжката си за суверенитета и териториалната целокупност на Украйна. Ние не признаваме и в никакъв случай няма да признаем опитите на Русия да анексира украинска територия ", се споделя в изказването.

В изказването се приканва също по този начин " всички, които правят закононарушения на експанзия ", да бъдат изправени пред съда.

Решението по отношение на молбата на Украйна за ускорено участие в НАТО би трябвало да бъде в съгласие с всички 30 членове на алианса, съобщи в неделя генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Украинският президент Владимир Зеленский разгласи в петък, че Украйна кандидатства " по ускорена процедура " за участие в НАТО.

 

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР