Президентите на България и Румъния Румен Радев и Клаус Йоханис

...
Президентите на България и Румъния Румен Радев и Клаус Йоханис
Коментари Харесай

Радев и Йоханис осъдиха руската агресия в Украйна и поискаха бързо присъединяване към Шенген

Президентите на България и Румъния Румен Радев и Клаус Йоханис препотвърдиха неоправдателните си позиции против съветската експанзия, както поддръжката и солидарността на страните си за Украйна и битката ѝ за самостоятелност, суверенитет и териториялна целокупност. осъждането на съветската експанзия. Това споделиха двамата на брифинг след срещата им в София в сряда.

Йоханис е на публично посещаване в България по покана на Радев, който го посрещна с гала на площад „ Св. Ал. Невски “ в София, а по-късно двамата отдадоха респект пред Паметника на Незнайния боец.

" Предвид близостта на спора до нашия район и националните малцинства на нашите страни в Украйна – ние призоваваме час по-скоро за преустановяване на кръвопролитията и на погазването на интернационалното право ", сподели още Радев.

През февруари той, които поддържат изпращането на оръжие за Украйна и от Брюксел прикани служебния кабинет да не позволява даване на военна помощ в бъдеще. Киев позицията на българския президент.

След срещата си с Йоханис Радев сподели, че с Румъния " стоим още по-силно ангажирани дружно в границите на системата за групова сигурност на НАТО , с цел да продължим да бъдем поръчител за сигурността в района ". Той приветства триумфа на Букурещ да заделя от ден на ден средства от националния си бюджет за създаване на модерни отбранителни качества.

Радев и Йоханис подписаха и политическа декларация за издигането на двустранното съдействие на равнище стратегическо партньорство.

В края на предходната година Радев на деветима негови сътрудници от Централна и Източна Европа, инициирана от Йоханис, в поддръжка на целостта на Украйна и присъединението ѝ към НАТО.

Двамата водачи припомниха за споделения " общ път " на двете страни с влизането им дружно в НАТО и Европейски Съюз, както и в битката им за присъединение към шенгенското пространство.

В началото на декември 2022 година Съветът на Европейски Съюз гласоподава Хърватия да влезе в Шенген, само че. Австрия наложи несъгласие на София и Букурещ, а Нидерландия - единствено на София.

„ Заявяваме нашата увереност да влагаме още по-големи старания за своевременното ни приемане, допустимо по най-бързия метод, в Шенгенското пространство “, сподели Радев и добави, че пред двете страни е сложена " несправедливата преграда ", която не би трябвало да бъде употребена за решение на вътрешнополитически и други въпроси от някои страни членки на Европейски Съюз.

На собствен ред Йоханис сподели, че България и Румъния са съвършено готови за присъединение към Шенгенското пространство.

" Ние изпълняваме всички условия на Шенгенското законодателство. Шенген се отнася до право на европейския жител да се придвижва свободно в страните членки ”, е добави румънският президент.

Той добави, че е препотвърдил поддръжката на Румъния за разширението на Европейски Съюз както във връзка с Западните Балкани, по този начин и за източните сътрудници на страните от блока.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР