Президентите на България и Азербайджан - Румен Радев и Илхам

...
Президентите на България и Азербайджан - Румен Радев и Илхам
Коментари Харесай

Радев и Алиев обсъдиха български предприятия да получават газ директно от Азербайджан

Президентите на България и Азербайджан - Румен Радев и Илхам Алиев, разискаха доставките на спомагателни количества природен газ за България. Някои от българските огромни промишлени консуматори на газ да получават синьо гориво непосредствено от Азербайджан в подмяна на съдействие с близки до техния профил азерски компании.

" Ще засегна тази тематика на национално ниво, като се върна ", съобщи на брифинг Алиев, който е разговарял " на четири очи " с Радев. 

Алиев е на двудневна аудиенция по покана на българския държавен глава. Това е четвърто посещаване на Илхам Алиев у нас след визитите му през 2005 година, 2009 година и 2015 година

" Днес България и Азербайджан са другари и стратегически сътрудници, ние взаимодействаме доста по-близо, имаме доста по-близки връзки ", уточни Алиев.

Постъпило е и предложение от междусистемните газови оператори на България, Румъния, Унгария и Словакия, да транзитират спомагателните количества газ, за които Азербайджан се контракти с Европейската комисия по-рано тази година.

" Искам с извънредно удовлетворение да споделя, че интензивният разговор с Азербайджан на високо и най-високо равнище през последните години способства нашите връзки да се повдигнат на нивото на стратегическо партньорство ". Това съобщи президентът Румен Радев след диалога на " четири очи " с президента на Азербайджан.

По стратегия президента Алиев ще взе участие в церемонията на следващия ден по въвеждане в комерсиална употреба на междусистемната газова връзка Гърция-България, която ще се състои в зала 3 на НДК.

Българският държавен глава акцентира, че газовата връзка с Гърция, която ще бъде пусната в употреба на следващия ден дава стратегическо измерение на съдействието сред двете страни.

" Тя е значима освен за нашата страна, само че и за района на Централна, Западна и Южна Европа. Това трансформира уверено енергийната карта на Европа. Надхвърля надалеч измеренията на един инфраструктурен обект, тъй като е катализатор на разгръщането на капацитета на икономическото съдействие в нашия район. Тази връзка затвърждава нашето стратегическо партньорство и е резултат на поетия отпреди десетилетие ангажимент от страна на господин Алиев и желая да му благодаря, че си удържа на думата ", каза Радев.

" За нас Азербайджан се утвърди като мечтан, предпочитан и благонадежден сътрудник ", сподели Радев. " Аз се веселя, че споделяме вижданията си да продължим да развиваме нашето прагматично и ползотворно съдействие в редица области от съвместен интерес ", добави президентът.

Държавният глава на Азербайджан Илхам Алиев беше посрещнат от Румен Радев с публична гала пред храм-паметника " Св. Александър Невски ". Гвардейският внушителен духов оркерстър изсвири химните на двете страни.

В чест на азербайджанския президент при осъществяването на националния химн на Азербайджан бяха изпълнени 21 артилерийски салюта.

Президентите одобриха строя на почетния гвардейски часовой. Илхам Алиев постави венец пред Паметника на Незнайния боец.

Сред присъствалите на церемонията бяха служебният вицепремиер и министър на превоза и известията Христо Алексиев, служебните министри на външните работи и на стопанската система и промишлеността Николай Милков и Никола Стоянов, представители на администрацията на президента.

След церемонията по формалното посрещане, на " Дондуков " 2 президентите Радев и Алиев организираха среща на " четири очи ", следваха пленарни диалози сред формалните делегации на България и Азербайджан, след което държавните глави дадоха съвместни изказвания за медиите.



Двамата президенти направиха обзор на стратегическото партньорство сред България и Азербайджан и разискаха развиването на съдействието в енергетиката, стопанската система, сигурността, туризма, науката, образованието и културата.

Азербайджан е стратегически сътрудник на България в напъните за реализиране на действителна диверсификация в енергийната сфера с доставката на природен газ, а също на европейските страни на фона на несигурността на европейския енергиен пазар след началото на войната в Украйна.

В момента страната ни има контракт с Азербайджан за доставката на 1 милиарда куб.м природен газ годишно, подписан от " Булгаргаз " през 2013 година

По силата на съглашението доставките започнаха през 2020 година и са за период от 25 години. Количествата бяха контрактувани още през 2008 година при визитата на президента Георги Първанов в Баку. Страната ни ще може да получава в цялостен размер природен газ от Азербайджан с стартирането в употреба на интерконектора с Гърция.

Предложението за пренос на газ към Западна Европа през България, Румъния, Унгария и Словакия, ще е тематика и в утрешните диалози на високо равнище с останалите водачи, които идват в София за откриването на интерконектора. Сред тях са ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен, президентът на Република Сърбия Александър Вучич, президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски, министър-председателят на Република Гърция Кириакос Мицотакис и министър-председателят на Румъния Николае Чука.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев изрази удовлетворение от това, че споразуменията сред двете страни се извършват. Той увери, че ще се подхващат спомагателни ограничения в региона на енергийната сигурност и дефинира стартирането в употреба на интерконектора с Гърция като събитие от историческо значение.

" Днес обсъдихме доставките на спомагателни количества и размери. Може да прецените значимостта да ускорим доставките за нашите сътрудници. Сега е по-важно от всеки път да действаме бързо. През годините Азербайджан се е потвърдил като експортьор на газ, в този момент продължаваме с доставките и се потвърждаваме за следващ път ", посочи Алиев.

През 2022 се навършват 30 години от установяването на дипломатически връзки сред България и Азербайджан. 

В рамките визитата си у нас президентът на Азербайджан Илхам Алиев се срещна и със служебния министър председател Гълъб Донев.

 Премиерът Гълъб Донев организира среща с президента на Република Азербайджан Илхам Алиев.
Премиерът Гълъб Донев организира среща с президента на Република Азербайджан Илхам Алиев.
Снимка: Министерски съвет

Гълъб Донев подчертава върху приноса на Азербайджан като поръчител в областта на сигурността на газовите доставки за България и Европейския съюз

Министър-председателят Гълъб Донев подчертава върху енергийното съдействие и приноса на Азербайджан като благонадежден сътрудник и поръчител в областта на сигурността на газовите доставки за България и Европейския съюз. Това оповестиха от Министерския съвет.

Премиерът срещна президента Алиев със сериозната и целенасочена работа на служебния кабинет за въвеждането в употреба на междусистемната газова връзка Гърция-България. Тя има главно значение за енергийната сигурност в района и за диверсификацията на енергийните източници.

Донев уточни, че отличното дългогодишно партньорство сред София и Баку е добра основа, върху която да се обсъдят опциите България да получава спомагателни количества газ от Азербайджан.

Предвид стратегическото разположение на България и на Азербайджан по продължение на коридора " Изток-Запад ", министър председателят Гълъб Донев открои евентуалните изгоди за двете страни от задълбочаване на съдействието в региона на превоза и свързаността.

В рамките на формалното посещаване в България на президента на Република Азербайджан министър-председателят Гълъб Донев даде работен обяд в чест на високопоставения посетител. В състоялия се диалог бе изказано удовлетворение по отношение на откритото стратегическо партньорство сред двете страни. Донев обърна особено внимание и на взаимоотношението на България и Азербайджан в културната сфера, като даде висока оценка за постигнатите резултати.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР