Президентът знае ли какво става? Къде е въоръжението? Как се

...
Президентът знае ли какво става? Къде е въоръжението? Как се
Коментари Харесай

Провали на фронта, хаотична мобилизация: Кремъл е изправен пред вълна от критики

" Президентът знае ли какво става? Къде е въоръжението? Как се случи това? " - следващите украински триумфи на фронта подхранват недоволството в Русия. Проблемите пред Кремъл са доста.

Еуфорията от анексията бе последвана от отрезвяване - след тежкото проваляне в борбата за стратегически значимия град Лиман в Източна Украйна в Москва търсят отговорните. Редица високопоставени съветски политици упорстват да бъдат посочени виновните за неуспеха. Някои даже приканват за потреблението на нуклеарни оръжия, показва ntv.

Влиятелната блогърка Анастасия Кашеварова изиска отговори от министъра на защитата Сергей Шойгу и от началника на Генералния щаб Валерий Герасимов: " Президентът знае ли какво става? Кой го осведоми? Къде е въоръжението? Къде са танковете " Армата "? Къде е всичко? Как се случи това? ".

Чеченският водач Рамзан Кадиров на собствен ред изиска командващия Централния боен окръг генерал-полковник Александър Лапин да бъде разжалван и изпратен на фронта като елементарен боец. Проблемите в Лиман били ясни още преди две седмици.

" Седмица по-късно Лапин реалокира щаба си в Старобелск, което е на 100 километра от неговите подчинени, самият той се реалокира към Луганск. Как можеш да командваш оперативно частите си, щом си на 150 километра от тях? ", попита Кадиров. Той прикани и да се разиска потреблението на тактически нуклеарни оръжия.

" Нещата не вървят добре "

Критични нотки зазвучаха ненадейно и по държавната телевизия. Експертът по външната политика Максим Юшин изясни, че било елементарно да се приказва за това, което ще се случи след " освобождението на област Запорожие ". Но било мъчно " да се спори с мечтатели, живеещи в собствен личен свят ". " Виждам какво става на фронта покрай Лиман, нещата не вървят добре ", уточни Юшин. Той добави, че никой не би могъл да знае дали решението за готовност ще се оправдае или не.

Политикът Андрей Гурульов, който е някогашен боен, сподели в телевизионно изявление, че не би могъл да изясни провалянето от военна позиция, с изключение на като система от неистини " от горе до долу ". След което връзката ненадейно прекъсна.

Москва отстъпи в събота от стратегически значимия град Лиман в източната част на Донецка област. Войските били изтеглени заради риска да бъдат обсадени, сподели представителят на съветското министерство на защитата Игор Конашенков. Преди това украинските управляващи оповестиха за над 5000 обкръжени съветски бойци. Данни за броя на починалите и пленените няма.

Падането на Лиман отваря пътя на украинските елементи към Кремина и Сватове - два града в района Луганск, които са значими транспортни възли. Украинският началник на администрацията в Луганск - Серхий Гайдай - съобщи, че след освобождението на Лиман от съветската окупация ще стартира освобождението на целия район Луганск. Това би бил доста обезпокоителен сигнал за Кремъл, отбелязва ntv.

Хаос и проблеми при частичната готовност

Кремъл е изправен пред съществени проблеми, отбелязва и " Франкфуртер Алгемайне Цайтунг " (ФАЦ). Освен че дефицитът на бойци на фронта води до тежки провали, частичната готовност също не върви безпрепятствено. Няколкостотин хиляди руснаци избягаха в чужбина, с цел да избегнат мобилизацията. Организацията, по която резервисти се изпращат на фронта, също основава проблеми.

Например от " няколко хиляди " мобилизирани бойци от Хабаровския край половината към този момент са се завърнали. Те били включени в листата, макар че не са отговаряли на критериите. Във военна база покрай Москва пък се е стигнало до конфликти сред неотдавна мобилизираните и бойците, които служат от месеци.

" Войниците, които служеха там, желаеха облеклата и мобилните телефони на новодошлите ", заяви в понеделник интернет порталът Baza. Конфликтът е прерастнал в всеобщо сборичкване.

Тези известия удостоверяват съмненията, че на доста места мобилизацията протича безредно. Така да вземем за пример мъже биват призовавани, макар че имат болести или нямат нужната подготовка. На доста места липсвали съоръжение и храна. Според юриста Павел Чиков пък шестима мобилизирани мъже към този момент са починали по време на образование, написа още ФАЦ.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР