Президентът Зеленски изобщо не е повдигал такъв въпрос. Дори да

...
Президентът Зеленски изобщо не е повдигал такъв въпрос. Дори да
Коментари Харесай

Властта увери: По никакъв начин никой не е поставял въпроса за изпращане на войски в Украйна

" Президентът Зеленски въобще не е повдигал подобен въпрос. Дори да го беше повдигнал някой, аз ще кажа това, което постоянно съм казвал - български войски там няма да отидат ", съобщи министър председателят.

Това, което сме обсъждали и обсъждаме с Украйна, е военнотехническа помощ, сподели още министър-председателят.

Думите на премиера бяха доказани и от министъра на защитата Тодор Тагарев. Той увери, че българската позиция е ясна и безапелационна, а тя е, че нямаме безусловно никакво желание да изпращаме български военнослужещи в Украйна.

Повод за обяснението беше изявление на премиера, направено по време на визитата му в Украйна в понеделник. Там Денков сподели, че ще бъде разисквано и решено дали България ще подпише двустранно съглашение за сигурност с Украйна, което ще изисква и решение на Народното събрание.

Френският президент Еманюел Макрон съобщи през вчерашния ден в Париж, че изпращането на западни сухопътни войски в Украйна не трябва да се изключва в бъдеще, само че на този стадий няма консенсус за сходно решение.

" Днес няма консенсус за изпращане на сухопътни войски по формален, признат и утвърден метод. В дълготраен проект обаче нищо не трябва да се изключва. Ще създадем всичко належащо, с цел да подсигуряваме, че Русия няма да може да завоюва тази война ", изясни френският президент в края на интернационална конференция в поддръжка на Украйна в Париж, заяви Франс прес.

Президентът Румен Радев разяснява изявлението на Макрон и думите на Николай Денков. Изпращането, въпреки и на основата на двустранно съглашение, на войски от натовска страна в Украйна, значи световен конфликт, сподели Радев на взаимен брифинг с президента на Словения Наташа Пирц Мусар.

Следим с интерес и нескрита паника срещата в Париж на европейски водачи, където стартира да се тества публичното мнение за изпращане на войски на обособени страни, сподели Радев след срещата си със словенския президент. Стратегията на предоставяне на още и още оръжия очевидно не дава резултат, добави президентът.

Очаквам българският министър председател да даде повече уточнения за това, което той изложи през вчерашния ден като подготвеност за двустранно съглашение за сигурност сред Украйна и България, уточни президентът.

Моят апел е за един доста деликатно премислен и уравновесен метод, сподели той. Не можем да изоставим Украйна сама, тъй като това значи да компрометираме вярата в личните си правила и полезности и в интернационалното право. В правото на всяка една страна е да отстоява своя суверенитет, независимост и самостоятелност. Не можем да си позволим и недомислени дейности, които да доведат до световен боен конфликт, съобщи Радев.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов разяснява визитата на Николай Денков в Киев и това на министъра на защитата Тодор Тагарев в Париж. Според него " желанието да се самоизтъкват към този момент минава всички граници ".

Борисов още веднъж сподели, че България не е изпълнила към този момент взети решения от страна на Народното събрание и държавното управление за помощ за Украйна.

Президентът Зеленски не разбра какъв подарък са му дали, тъй като индивидът чака военната помощ, която българският парламент гласоподава, а вместо това получи меч. Доста конфузно се получи след това, сподели Борисов във връзка подарената от премиера Денков имитация на меча на хан Кубрат.

По думите му министър Тагарев " помахал " от Париж, където бил на конференция.

Позиция по тематиката изрази и съпредседателят на " Продължаваме промяната " (ПП) Кирил Петков. Пред публицисти той съобщи: " Трябва да се каже ясно - нито един български боец няма да бъде изпратен в Украйна. " Той добави, че е имал доста изчерпателен диалог с министъра на защитата Тодор Тагарев, който е разяснил всички действия, които е направило Министерството на защитата по отношение на помощта за Украйна.

Ние разбрахме, че в последните девет месеца е направено доста. Едното нещо, което желая да прикани, е нашите сътрудници от ГЕРБ да създадат същото, което направихме ние - да не се приказва на незадълбочено равнище, да има изчерпателен диалог с министър Тагарев, с цел да схванат какъв брой доста е направено в последните месеци, сподели Петков.

Внесохме в Народното събрание искане за незабавно чуване на премиера Николай Денков по отношение на изявлението му, че България е подготвена да разисква двустранно съглашение за сигурност с Украйна. Това съобщи пред медии по-рано през днешния ден водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. В подтекста на срещата на европейските водачи в Париж разчитаме това като подготвеност да се даде армия, добави тя.

Освен незабавното чуване, желаеме да знаем за какво прави тези изказвания, от името на кой орган е акредитиран, какво има поради, съобщи Нинова. Българска социалистическа партия приканват всички останали опозиционни парламентарни сили и българските жители за безапелационен отпор на каквото и да е, даже вероятно решение, за изпращане на български бойци в Украйна. За нас това значи директно замесване на България във война, акцентира водачът на социалистите.

Лидерът на " Възраждане " Костадин Костадинов попита " приготвя ли българското държавно управление България за война с Русия ". Според Костадинов, представен от пресцентъра на партията, думите на Денков от през вчерашния ден, че България приготвя контракт за двустранно съдействие с Украйна, на фона на всички останали изявления на премиера, водят до разумния въпрос - приготвя ли се българското държавно управление да изпрати български военни елементи в Украйна.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР