Президентът Зеленски идва днес в България и ще се срещне

...
Президентът Зеленски идва днес в България и ще се срещне
Коментари Харесай

Премиерът потвърди: Зеленски идва днес, казах на Радев да намери начин да се срещне с него

Президентът Зеленски идва през днешния ден в България и ще се срещне и с президента Радев.

Това разгласи министър председателят Николай Денков.

 

Никога не съм подклаждал спора с президента, аз се пробвах да успокоя връзките, с цел да имаме естествен разговор. Аз се обадих на Радев и му споделих - ще идва президентът Зеленски, по тази причина намерете метод да се видите с него.

Това призна министър председателят Николай Денков, който сега дава отговор на въпроси във обществената мрежа фейсбук.

 

Това е методът да се търси градивен разговор. От другата страна не постоянно беше по този начин, само че виждам известно усмиряване през последните две седмици, уповавам се това да продължи. България няма потребност от междуинституционални войни, а от усмиряване, добави министър председателят.

 

В програмата е планувана среща сред двамата президенти, сподели Денков за предлагането му към Радев да се види със Зеленски.


Примерът акад. Николай Денков разгласи, че Украйна е отправила питане за реакторите от " Белене " още през предходната година, само че България не е реагирала.


Имаше информация, че Украйна е запитала за реакторите от " Белене " още предходната година. Аз се поинтересувах какво е свършено още, когато встъпих. Оказа се, че служебното държавно управление не е придвижило въпроса. Това сподели министър председателят Николай Денков.

 

Днес той дава отговор на въпроси на жители и публицисти през обществената мрежа фейсбук. Денков изясни още, че през днешния ден ще се подпише меморандум с Украйна в областта на енергетиката.

 

Средата е сложна, само че министрите за няколко дни си влязоха в работата. Това, което се опитваме да изградим е екипна работа, разяснява първоначално министър председателят. В бюджета за 2024 година ще има нарастване на минималната заплата, сподели той.

 

 България ще има нов представител в „ Лукойл ”

 

България ще има нов представител в „ Лукойл ”. Там има систематичен проблем. Представителят на България не подава настояща информация. 

В МЕ приготвят критерии за осъществяване на курс и избор на идващ представител. Очаквам в идващите месеци да има нов представител на страната. Говорихме и с представители на съветската компания, че в края на идната година би трябвало да се създадат промени в технологиите, когато изтича дерогацията за работа с съветски нефт. Въпросът е по какъв начин да съвместим рестриктивните мерки поради войната в Украйна с софтуерните промени и данъчните облекчения.

 

Запитан ще има ли облекчение за жителите, с цел да могат сами да създават ток, той сподели, че има поевтиняване на технологиите.

Водят се договаряния за актуализиране на методиката за пресмятане на тол таксите. „ Очакваме решение до месец ”, сподели Денков. По три от автомагистралите – „ Хемус ”, „ Европа ”, „ Струма ” се работи. За Автомагистрала „ Черно море ” се довършва плана и отчуждаването на парцели, посочи министър председателят.

 

За Бюджет 2023 г. 

Заплатите на чиновниците на Министерство на вътрешните работи няма да бъдат увеличени. " Миналата година заплатите на чиновници на Министерство на вътрешните работи бяха увеличени с 20%. Предвидено е нарастване на две други места. Едното е в системите, които не получиха нарастване - тази година те ще наваксат с 10%. И в общинските администрации, където заплатите са извънредно ниски. Там е планувано нарастване от 15% ", сподели Денков.

 

Парите за обучение тази година са увеличени с към 1 милиарда лева За тази ще са над 7 милиарда лева Всеки би желал да има повече средства за обучение, само че да вземем за пример, предходната година 200 млн. лева не бяха усвоени, тъй като нямаше къде да се употребяват. Няма по какъв начин да има положително обучение без положителни учители, не засилим извънкласните действия, не намерим механизми да върнем децата в учебно заведение, разяснява министър председателят. 

 

Не е методът хората да стоят под прозорците, с цел да има заслужено систематизиране на бюджета. Това зависи от браншовите организации, синдикатите и отрасловите министри, сподели Денков във връзка желаното нарастване на заплатите от страна на служителите на реда. Той подсети, че такова няма да има през тази година, само че предходната 2022 година то е било 20%.

 

Не се разисква концепцията за въвеждане на напредничав налог.

Целият ни фокус е върху това да се изсветли сивата стопанска система. Имаме да вземем за пример концепция в бюджета - в случай че не в издадат записка, до не плащате в заведението. Такава мярка бе приложена Гърция преди години и докара до позитивен резултат. Не единствено министър председателят, а всеки един ще стане от масата в този случай. Доколкото видях, даже ресторантьорите одобриха тази концепция. Друго предложение е заплатите да се заплащат напълно по банков път, сподели Денков.

 

Министър-председателят призна, че са се забавили с назначението на регионалните шефове: " Ще изчакаме още малко, към момента се изчакват сътрудниците от ГЕРБ ".

 

Според него би трябвало да се реализира консенсус измежду народните представители, които съставляват районите. Денков обаче означи, че заместник-министрите съвсем на всички места са назначени.

 

Премиерът разяснява, че има карта, направена от АПИ, която демонстрира 40 места, които са доста проблематични по пътищата, те ще са с приоритет. Той подсети, че към този момент са променени и изпитите за водачи по този начин, че да се вижда и практическата част в теоретичните изпити.

 

" Знаете, че приказваме и за въвеждане на зони с ограничаване от 30 км в час. Има проблем и с камерите - общинските управи не могат да употребяват камерите за надзор. Ето проблем, който наподобява банален, само че не е оправен с години ", уточни Денков.

 

" Морето ние е чисто и в това не би трябвало да има никакво подозрение, всеки ден получавам информация от българските и румънски управляващи. Нищо от това, което се събра в Одеския залив, не е минало нито в румънските води, камо ли в българските. Има нападателна акция, тя пробива и тук там в медиите, да навреди на туризма у нас и в Румъния, само че ви убеждавам, че в случай че се появи каквато и да е заплаха, незабавно ще бъдете осведомени ", безапелационен бе той.

 

Според него изкуството и културата са измежду целите на кабинета.

" Не единствено на 24 май. Това, което ни липсва, е по какъв начин развиването да бъде по-добре инструментализирано. Миналата година бе увеличено финансирането на фонд " Култура " и се оказа, че не можем да усвоим тези средства ", сподели акад. Денков и подсети, че по този начин е било и с фонда за научни проучвания преди години, само че той към този момент работи добре, тъй като с него се занимали доста експерти с ясни правила. 

В продължение на час министър председателят Николай Денков отговаряше на жители през Facebook страницата на държавното управление. Въпросите обаче бяха авансово филтрирани от водещата, като липсваха питания по неуместни тематики, а множеството отговори звучаха като предизбони обещания за положителните неща, които ще направи държавното управление.

Инициативата за виртуалната среща е във връзка един месец след встъпването в служба на държавното управление на Николай Денков и е в рубриката " Властта приказва намерено ".

 

Разговорът на Денков с жители е тъкмо един месец  откакто на 6 юни, на тържествена гала в Министерския съвет Николай Денков алегорично получи властта от тогавашния длъжностен министър председател Гълъб Донев. 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР